Odpadno blato iz mariborske čistilne naprave bodo do preklica vendarle odlagali v Dogošah, na deponiji neposredno ob čistilni napravi, zato Mestni svet zdaj še ne bo odločal o občutni podražitvi odvoza blata, ki bi bila posledica madžarske odločitve, da odpadnega blata praktično ne bo več uvažala. Mariborski župan Saša Arsenovič se je namreč odločil, da v času epidemije koronavirusa občanov ne morejo dodatno finančno obremenjevati, saj bi bil znesek na položnici za gospodinjstva zaradi tega višji za okoli 3 evre.

Kot smo poročali, se veljavna pogodba za odvoz komunalnega blata iz mariborske čistilne naprave izteče danes. Storitev ravnanja s tem blatom izvaja od marca 2016 javno podjetje Energetika Maribor, zato je to pred časom izvedlo nov razpis, za odvoz pa je bila kot edini ponudnik ponovno izbrana Surovina in je zaradi zaostrenih razmer na trgu ponudila štirikrat višjo ceno od trenutne. Po odločitvi župana Saša Arsenoviča, da v času epidemije višja cena za občane ne pride v poštev, zdaj nove pogodbe za odvoz ne bodo podpisali, temveč bodo blato – mesečno dobrih tisoč ton – začasno deponirali v Dogošah. Direktor Energetike Maribor Alan Perc: »Mestna občina Maribor ima ob čistilni napravi zagotovljeno odlaganje. To se je dogajalo tudi ob začetku obratovanja čistilne naprave. Blato bomo tako varno skladiščili na tem začasnem odlagališču, kar lahko počnemo največ eno leto.«

Perc meni, da bi bilo blato v Dogošah smotrno skladiščiti največ pol leta in ga nato, v naslednjih šestih mesecih, odpeljati drugam. Da bo to mogoče, pa bo potreben nov razpis za odvoz; izvedli ga bodo po koncu izrednih razmer, do takrat pa bo za odlaganje blata ob čistilni napravi skrbela Energetika Maribor in bo storitev še naprej, v manjšem obsegu, na podlagi aneksa, opravljala Surovina: »Vršili bodo premeščanje, torej prevzem blata v sami čistilni napravi in prevoz tega blata, gre za nekaj deset metrov poti, na začasno deponijo, kjer ga bodo odložili.« Za vzdrževanje deponije pa bo skrbela družba Prezent, še pojasnjuje Perc, ki pričakuje strokovno pomoč pri tem tudi od podjetja Aquasystems, ki upravlja čistilno napravo. Cena za občane ostaja tako nespremenjena. Z občine pa so ob tem še sporočili, da si bodo z Energetiko Maribor in v sodelovanju z ministrstvom za okolje in prostor prizadevali poiskati trajnejšo optimalno rešitev za ravnanje s komunalnim blatom.

Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal