Zaradi izrednih razmer in ukrepov, povezanih s širitvijo okužbe koronavirusa, bodo odpadno blato iz mariborske čistilne naprave začasno odlagali na prav tako začasni deponiji, ob Centralni čistilni naprav v Dogošah. Podjetje Surovina je namreč zaradi omenjenega prevzem ustavilo.

Ključni razlog za začasno odlaganje odpadnega blata v Dogošah je zapiranje mej za tovorni promet; blato iz Maribora namreč Surovina vozi na Madžarsko. Direktor te družbe Jure Fišer: »Zaradi višje sile, pojave koronavirusa, se naši prevzemniki soočajo s pomanjkanjem delovne sile in prevoznikov, zato smo začasno zaustavili prevzem blata. Mi se zelo trudimo z iskanjem drugih rešitev, z dodatnimi možnostmi, ki jih prej še ni bilo, a v tem trenutku še ni nič gotovega.« Čeprav pogodba za izvoz blata na Madžarsko še velja do konca meseca, je prišlo do težav tako doma kot pri Madžarih, pravi Fišer: »V tem trenutku je težko zagotavljati delovno silo na vseh nivojih.«

Črni scenarij je, da bodo blato začasno skladiščili v Dogošah, si pa v Surovini prizadevajo poiskati druge rešitve, ki pa so odvisne od razpoložljivosti prevzemnikov, odprtosti meja in delovne sile, ki se s tem ukvarja, pojasnjuje Fišer. Kot so sporočili z mariborske občine, bo odpadno blato iz tukajšnje čistilne naprave odloženo na tej lokaciji samo za toliko časa, da se razmere normalizirajo oziroma da bo znova omogočeno redno delovanje vseh služb in funkcij, takoj zatem naj bi skladiščeno blato z začasne deponije v Dogošah odstranili. Začasno skladiščeno blato bo ustrezno zavarovano, tako da bo vpliv dogoške deponije na okolje kar najmanjši, še izpostavljajo na občini in krajane prosijo za razumevanje in za strpnost glede tega neizogibnega ukrepa.

Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal