Z današnjim dnem so zrahljani nekateri protiepidemiološki ukrepi: v oranžnih regijah, tudi v Podravju in Pomurju so znova odprli terase in vrtove gostinskih lokalov za zdaj za en teden, do 25. aprila. Zaposleni in gostje morajo nositi zaščitne maske, razdalja med mizami mora biti tri metre, med gosti pa meter in pol.

Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik


Prišel je dan D, oziroma Dan T, odprtje teras, pove predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtni zbornici Maribor Marjan Vidovič. Današnji dan so gostinci nestrpno pričakovali in si ga želeli, saj želijo postreči goste. Žal pa veliko lokalov ne bo odprtih, zlasti tisti s hrano, dodaja Vidovič: »Razlogov je več: najprej pogoji, pod katerimi nekateri ne izpolnjujemo pogojev in ne moremo odpreti, nekateri pa zaradi pomanjkanja osebja, pa tudi vreme nam je zagodlo.«

Kljub temu je danes v mariborskih lokalih pestro, večina teras, kjer strežejo kavo in pijačo, je odprtih. Gostinka Doroteja Namestnik: »Bili smo zaprti dobrih šest mesecev, kar je prineslo zelo velike finančne težave. Robi je potekel rok trajanja in je bilo treba nabaviti vse novo, zaposleni so odšli na zavod za zaposlovanje ali so našli kakšno drugo branžo za delo, ni bilo ravno rožnato.«

Nekateri pa si ne želijo samo kavice, ampak že tudi kakšno praznovanje. Gostja Nataša:
»Absolutno sem danes tukaj na kavici, oziroma danes čaju, želimo si, da bi bila otvoritev terase, takšna, kot je treba, zato bomo presenetili tudi eno našo sodelavko in jih pripravili majhen sprejem za rojstni dan ob eni izmed miz.«

Vsi pa bi radi, da bi bila čimprej odprta tudi notranjost lokalov, da bi tako lokali kot njihovi gostje zaživeli v polni meri.