Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Mariborski mestni svetniki so se včeraj zbrali na 13. redni seji, na kateri je bilo kar nekaj točk, o katerih so obširno razpravljali, zato se je seja zavlekla kar do okoli pol dveh zjutraj.

Podražitev odvoza komunalnega blata v višini 3,57 evra za povprečno gospodinjstvo je še ena v vrsti javnih podražitev v Mariboru. A razmere na trgu so zaostrene, dovoljenja za deponiranje pa se prihodnjo pomlad iztečejo. Edina prispela ponudba ni idealna, a je trenutno edina realna možnost, podjetje Surovina pa bi se morebitnim pocenitvam na trgu prilagodila, pravi mestno vodstvo. Kritik je bilo veliko. Mestni svetnik Stojan Auer naj bi našel ugodnejše rešitve, a jih je župan Saša Arsenovič označil za premalo konkretne. Se pa z Auerjem strinja, da je treba dolgoročno poiskati lasne načine predelave blata.

"Moj predlog, da potrdimo to ceno in z vsemi kriplji delamo na tem, da pridemo do nižje cene čim prej in da preučimo vsi, ki kaj znamo v tem mestu, da na pravilni način pridemo do ene trajne, končne rešitve, da nam bo to blato mogoče delalo, upam, enkrat neki plus ne pa minus," je pred glasovanjem dejal župan.

Svetniki so podražitev podprli, a ob tem zahtevali iskanje ugodnejših in trajnejših rešitev. Kljub številnim kritikam so podprli tudi novelacijo sanacijskega načrta javnega zavoda Športni objekti Maribor. Direktor Tadej Mežnar bi negativno poslovanje reševal s prenosom upravljanja nekaterih športnih objektov, podražitvami, ukinitvijo lastnega računovodskega oddelka in najemom 400 tisoč evrov vrednega posojila. Svetniki so mu kljub soglasju naložili, naj program dopolni z akcijskim načrtom trženja in možnostjo sanacije brez poroštva občine.