Foto: Radio Maribor/Pixabay
Foto: Radio Maribor/Pixabay

Po več mesecih upadanja števila brezposelnih se je tudi na mariborskem območju to število oktobra povečalo. Na mariborski območni službi Zavoda za zaposlovanje je bilo konec oktobra prijavljenih 7.174 brezposelnih, kar je dva odstotka več kot septembra in dobrih 22 odstotkov manj kot lanskega oktobra.

Oktobrsko povečanje števila brezposelnih je pričakovano zaradi prijav študentov, ki jim je potekel status, pojasnjuje Mirjana Zgaga iz mariborske območne službe zavoda za zaposlovanje.

Še vedno je to regija z nadpovprečno stopnjo brezposelnosti – ta je 6,9-odstotna, slovensko povprečje pa je 5,5. A podatki o delovno aktivnih, objavah prostih delovnih mest in zaposlovanju so spodbudni. Delodajalci so od januarja do konca oktobra pri mariborski območni službi objavili 17.700 prostih delovnih mest, kar je skoraj toliko kot lani v vsem letu.
"Še vedno so na prvem mestu predelovalne dejavnosti, sledi gradbeništvo. Letos je na tretjem mestu izobraževanje, lani je bilo zdravstvo, ki je letos na črtrtem mestu. Sledijo trgovina, promet in skladiščenje in gostinstvo," pojasnjuje Mirjana Zgaga.

V istem obdobju se je zaposlilo 6.200 oseb. Razveseljujoče je, da je med njimi 1500 mladih in 1200 dolgotrajno brezposelnih, zaposlujejo pa se tudi starejši od 50 let.

Ob koncu leta pričakujejo ponovno nekoliko večji priliv zaradi izteka pogodb za določen čas, a naj bi bilo brezposelnih vendarle precej manj kot lani ob koncu decembra, medtem ko so napovedi za prihodnje leto nekoliko manj optimistične, dodaja Mirjana Zgaga.