Življenje je v teh dneh drugačno tudi v Študentskih domovih Maribor. V njih biva trenutno okrog 300 domačih študentov in okrog 70 tujih, vsi drugi pa so se zaradi zajezitve epidemije koronavirusa izselili.

Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Počutje je v tem času izjemnega pomena, zato so na Študentskih domovih za svoje stanovalce pripravili posebne t.i. online delavnice s psihološko vsebino. Direktorica Študentskih domov Maribor Maja Krajnc Ružič: »Teme so zelo zanimive, ki so lahko v pomoč študentu pri premagovanju stisk. Kako se soočati s stresom, nekaj o hipnozi, tehnike, ki pripomorejo k zdravju, kako zaspati, sprostitvene tehnike, kako pozitivno razmišljati," našteva Maja Krajnc Ružič.

Študentom in njihovim stiskam pa predavatelji tudi prisluhnejo. Delo v domovih je sicer dokaj običajno. »Študentom smo v tem času odprli pralnice po domovih, ker naša velika pralnica trenutno ne dela, v skupnih kuhinjah pa so lahko trenutno največ trije,« dodaja Maja Krajnc Ružič.

S hujšimi socialnimi stiskami se na ŠOUM študentje za zdaj niso obrnili, pravi predsednik Dejan Glazer: »V Mariboru imamo to prednost, da lahko skoraj 90 odstotkov študentov biva v študentskih domovih, ukrep vlade, da vsak študent prejme 150 evrov, pa najbrž ne bo zadostoval za vse potrebe,« dodaja Dejan Glazer. Tako imenovani online študij poteka tekoče, pravijo v Šoumu: »Predavanja potekajo nemoteno, na vseh predavanjih je kar 90 odstotkov študentov, kar je celo več kot v običajnih dneh, ko morajo nekateri delati ali pa se jim prekrivajo ure predavanj ali vaj,« pravi Dejan Glazer, ki sicer obiskuje Ekonomsko poslovno fakulteto. Običajnih študentskih prireditev zaenkrat na ŠOUM-u ne načrtujejo, bodo pa tudi na tem področju še počakali na odločitve vlade.