Foto: Radio Maribor/Varni na internetu
Foto: Radio Maribor/Varni na internetu

V Sloveniji zaznavamo povečano število lažnih spletnih trgovin, ki ponujajo obutev znanih blagovnih znamk po občutno nižjih cenah, opeharjeni kupci pa ostanejo brez denarja in brez izdelkov. Pogosti so tudi poskusi prevar s počitniškimi nastanitvami, kjer ponudnik zahteva visoko akontacijo, po plačilu pa se izkaže, da apartma sploh ne obstaja, ponudnik pa izgine, v sklopu projekta Varni na internetu svari Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT.

Lažne spletne trgovine so videti kredibilno, zato se na to vabo ujame veliko Slovencev, tudi naša sogovornica: "Spletna stran je bila videti povsem legitimno, z vsemi podatki, tako da si imel občutek, da je vse v redu. Na koncu pa se je izkazalo, da so mi denar pobrali, izdelkov pa nisem dobila."

Policija je lani obravnavala okrog 1000 spletnih prevar, od teh je bila večina, dobrih 300 povezana z nikoli dostavljenimi izdelki; s skupno škodo 1,1 milijona evrov. Lažno spletno trgovino najlažje odkrijemo tako, da preverimo domeno, denimo na domaintools.com, pojasnjuje vodja nacionalnega odzivnega centra Gorazd Božič: "Praviloma so te domene stare nekaj dni ali nekaj tednov in to je že prvi znak za preplah."

Pri SI-Certu so v mesecu dni zaznali kar 40 novih domen lažnih spletnih trgovin. Tistim, ki so prevaro zaznali kmalu po nakazilu, svetujejo, naj takoj obvestijo svojo banko, saj te ob takojšnjem odzivu lahko transakcijo še zaustavijo.

Prav tako zadevo prijavite na policijo, pojasnjuje kriminalist iz sektorja za gospodarski kriminal pri GPU David Gracer: "Če so ljudje stvar naročili in jo plačali, pa je niso dobili, gre za kaznivo dejanje, zato naj vse tovrstne zadeve čim prej prijavijo tudi policiji."

Pristojni še svarijo pred poskusi prevar pri ponujanju turističnih namestitev. Goljufi na bookingu ali airbnb objavijo oglas za namestitev, nato pa interesentu predlagajo plačilo na nek drug račun, mimo platforme, v zameno pa ponudijo dodaten popust. V takih primerih se nato izkaže, da apartma sploh ne obstaja; Božič zato svetuje, da se namestitev vedno plačuje v okviru platforme, ki ima določene varovalke za kupce.

O novih spletnih prevarah, najpogostejših krinkah goljufov in zaščiti, da nam ne iztrgajo denarja preberite, smo govorili tudi v današnji Radijski tribuni:

Spletne prevare