Foto: Radio Maribor/Marta Tiberiu
Foto: Radio Maribor/Marta Tiberiu

V poklon ob 100-letnici delovanja mariborske opere in mestu Maribor bodo v Slovenskem narodnem gledališču Maribor nocoj ob 19.30 uri prvič v zgodovini gledališča uprizorili sodobno opero Marpurgi, ki jo je ekipa priznanih umetnikov zasnovala po motivih knjige Zlate Vokač Medic. Ob jubileju, ki naj bi ga praznovali že aprila, pa ga je epidemija ustavila, je izšel tudi ponatis knjige Marpurgi, v gledališču pa je na ogled dokumentarna razstava o našem mestu iz tega obdobja.

Sodobno opero Marpurgi so uveljavljeni umetniki skladateljica Nina Šenk, režiser Igor Pison in dirigent Simon Krečič zasnovali po motivih romana Marpurgi mariborske avtorice Zlate Vokač Medic. "To je velik spomenik mestu in gledališču, na nek način tudi drzna poteza, da smo ustvarili prvo, mariborsko opero, ki opeva mesto Maribor in s katero slovesno odpiramo novo operno sezono v našem gledališču. Smo na pragu velikega zgodovinskega dogodka, ko prav mariborska opera postaja pomembno operno delo," pravi umetniški vodja mariborske opere Simon Krečič.

Opera Marpurgi prepleta tradicijo in sodobnost, sega v zgodovino prebivalcev mesta Maribor, ki so pred pol tisočletja kot pomembni posamezniki krojili usodo mesta. Libertist in režiser Igor Pison je iz romana izluščil pripoved glavnih junakov, a zgodba zavisti, izdaje in ljubezni je še kako resnična tudi danes. Uglasbila jo je skladateljica Nina Šenk, ki pojasnjuje, da "je glasbeni jezik sodoben, saj iščem nove barve, nove možnosti zvoka iz orkestra, vendar vse postavljam v tradicionalne okvirje, hkrati pa seveda iščem nove prijeme in namesto dejanj imamo slike, fragmente iz zgodb".

Ob zboru in orkestru Slovenskega narodnega gledališča Maribor nastopajo Jaki Jurgec, Martin Sušnik, Bogdan Stopar, Sabina Cvilak, Irena Petkova in Sebastijan Čelofiga. Scenografijo in luč je oblikoval Rok Predin, kostumografka je Branka Pavlič.

V sodobnem scensko glasbenem jeziku so nastopajoči uprizorili utrip življenja v Mariboru v 15. stoletju, v času, ko so tukaj živeli Judi in slikajo tudi podobo današnjega časa in prostora, ki jo je avtorica romana Zlata Vokač Medic vizionarsko vpletla v roman, pojasnjuje avtor razstave o Marpurgih Boris Hajdinjak.

Roman Marpurgi, letos mineva 35 let od prvega izida in 25 let od smrti mariborske pisateljice, je ob jubilejih doživel novi ponatis pri Založbi Beletrina. "Dolgo pozabljena knjiga v novem ponatisu z risbami mariborskega slikarja Stojana Graufa tako znova vzbuja zanimanje bralcev," pove Klemen Brvar, knjižničar in soavtor razstave.

Mestu Maribor, tukajšnji operi in umetnikom se v mariborskem gledališču torej poklanjajo z zgodovinskimi dogodki – s sodobno opero Marpurgi, ponatisom romana Zlata Vokač Medic in razstavo Marpurgi med zgodovino in literarno svobodo.