Sredi decembra lani je NIJZ objavil obvestilo o ponovnem pojavu okužb z virusom ošpic po Sloveniji. To obvestilo so na spletni strani in na vhodnih vratih v stavbo objavili tudi v Zdravstvenem domu v Slovenski Bistrici. Pred dnevi pa so obvestilu v slovenščini dodali še opozorilo v albanščini.

Obvestilo na vhodnih vratih opozarja bolnike, ki sumijo na ošpice, naj ne vstopajo, ampak naj pred vstopom pozvonijo. Direktorica Zdravstvenega doma dr. Jožefa Lešnik Hren pojasnjuje, da so se za napis v albanščini odločili zaradi varnosti: "Ker je bilo med prazniki precej težav z albansko govorečimi prebivalci, ki ne razumejo slovenskega jezika, smo skrajšano obvestilo prevedli še v albanščino. V Slovenski Bistrici je velik delež albansko govorečih prebivalcev, ki med prazniki obiščejo svoje kraje, in zato obstaja velika verjetnost, da nekdo prinese okužbo, saj ošpice v tistih krajih imajo. Pri nas se pojavljajo zlasti pri pacientih, ki so se z virusom okužili v tujini. Za ošpice pa je značilno, da se zelo hitro širijo."

Ker so ošpice zelo nalezljive in se zelo hitro širijo, so se v slovenskobistriškem zdravstvenem domu odločili: "Da naj tisti, ki imajo znake ošpic, ne vstopajo v stavbo, ampak naj pozvonijo in zdravstveni tehnik bo sum preveril v izoliranem prostoru, v reševalnem vozilu, ki je parkirano pred vhodom," pojasnjuje Lešnik Hrenova. Na ta način se izognejo kasnejšemu nujnemu in dolgotrajnemu postopku razkuževanja prostorov, kamor so vstopili bolniki, in iskanju tistih, ki so z njimi stopili v stik.