Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

V mariborski območni organizaciji Rdečega križa se v tem času pripravljajo na letošnje letovanje otrok v Punatu, potem ko so ga morali lani odpovedati zaradi epidemije koronavirusa. Prizadevajo si, da bi na njihovo že 65. letovanje v svoj mladinsko počitniški dom Frankopan v Punat tudi letos popeljali čim več otrok. Upajo, da vsaj okrog devetsto, med katerimi naj bi jih bilo okrog dve tretjini zdravstveno napotenih.

V tej mariborski humanitarni organizaciji želijo, da bi se to eno izmed njihovih pomembnejših poslanstev uresničilo v taki meri, da bi bil ves njihov trud izpolnjen in da bi otrokom in mnogim drugim znova pomagali ustvarjati počitnice na otroku Krku, ki ima zaradi klimatskega podnebja tudi blagodejne vplive na njihovo zdravje. "Letovanje v Punatu je namenjeno čisto vsem otrokom, tako tistim z zdravstveno kot socialno indikacijo, pa tudi povsem zdravim. Zanje organiziramo šest izmen, prva bo predšolska, zatem pa redne osnovnošolske izmene, v starosti od 4. do 17. leta," pojasnjuje sekretar mariborskega Rdečega križa Metod Dolinšek.

Razen tega, da otrokom zagotavljajo kvaliteten pedagoški kader, je tako tudi z zdravstveno oskrbo, saj jo v Punatu 24 ur zagotavlja mariborski zdravstveni dom. "Mi imamo v počitniškem domu v Punatu lastno ambulanto in druge tovrstne prostore, povezani pa smo tudi z informacijskim zdravstvenim sistemom, tako, da je za zdravje otrok dobro poskrbljeno«," še meni Metod Dolinšek.

Tako v mariborskem Rdečem križu kot v mariborskem zdravstvenim domu pa ob vsem spominjajo starše, da otroci letos še posebej potrebujejo druženje. "Mi pa prevzemamo odgovornost, saj smo že poskrbeli za vse zdravstveno preventivne ukrepe, ki jih bomo izvajali V Punatu, od vsesplošne higiene do cepljenosti osebja, v mislih pa imamo tudi prostor za izolacijo, v kolikor bi bilo potrebno," zagotavlja sekretar mariborskega Rdečega križa.

Ob tem vabijo tudi prostovoljce , da se odzovejo v čim večjem številu in pomagajo skupaj ustvarjati nepozabne počitniške dni, ki so v življenju premnogih otrok celo eden najlepših trenutkov v njihovem otroštvu.