Foto: Facebook/Mestna občina Maribor
Foto: Facebook/Mestna občina Maribor

Mariborski mestni svetniki so se zbrali na 5. izredni seji. To je bila prva seja po začetku epidemije, ki so jo opravili »v živo«. Zaradi higienskih razmer je potekala v Lutkovnem gledališču Maribor. Za zaprtimi vrati so se seznanili s poročilom revizije investicije v sortirnico odpadkov, kjer naj bi prišlo do nepravilnosti in so bile včeraj podane kazenske ovadbe. V prvem branju so potrdili tudi podlago za posodobitev javne razsvetljave v javno zasebnem partnerstvu, predlog povišanja cene za ravnanje s komunalnim blatom pa je župan z dnevnega reda umaknil. Svetniki pa so izbirali tudi občinskega kandidata za državni svet.

Svetniki so se z revizijo investicije v sortirnico odpadkov seznanili za zaprtimi vrati, saj naj bi tako zahtevala revizijska hiša Ernst & Young. Sprva so sicer na pobudo župana Saše Arsenoviča zaprtju seje nasprotovali, a so si nato premislili. Podžupan Samo Peter Medved naj bi dobil celo klice, da bi bilo razkritje poročila javnosti strel v koleno. Tako pa župan: "S tem strelom v koleno ne bo nič, ker bodo organi pregona itak naredili svoje, kar morajo. Včeraj je bila - so bile podane kazenske ovadbe in jaz mislim, da imamo vsi pravico slišati, kaj za tem stoji." Podrobnosti o ovadbah župan in podjetje Snaga nista razkrila.

Svetniki so sicer s seje izključili svetnika Matica Matjašiča. Matjašič je namreč zaprtju seje nasprotoval, ob tem pa omenil, da jo bo v primeru zaprtja prenašal na socialnih omrežjih. Nato je zavrnil županov poziv, naj svetniki predajo telefone in računalnike, saj da naprave potrebuje za delo, župan pa da tega ne more zahtevati. Kot nam je povedal, so ga svetniki potem s sklepom odstranili s seje.

Svoje poročilo je nato javno predstavil nadzorni odbor občine, ki opozarja na številne nepravilnosti, ki naj bi celo ogrožale poslovanje mariborske Snage.

Na dnevnem redu je bila tudi podražitev ravnanja z blatom s čistilne naprave zaradi spremenjenih razmer na trgu, a jo je župan umaknil na pobudo Liste za pravičnost in razvoj. Njihov svetnik Stojan Auer je napovedal, da bodo preverili še nekaj drugih možnosti, nato pa bi o tem razpravljali na redni seji 25. maja.

Opozicijski svetnik Milan Mikl je opomnil, da si krajani Dogoš želijo takojšnje odstranitve blata. Svetniki so potrdili še podlago za obnovo javne razsvetljave v javno zasebnem partnerstvu, izvolili pa so tudi mariborskega kandidata v državni svet. To je mestni svetnik z Liste Franca Kanglerja – Nove ljudske stranke Željko Vogrin.