Foto: Reuters
Foto: Reuters

Težave zaradi epidemije koronavirusa se odražajo tudi na oddelku za laboratorijsko diagnostiko v mariborskem univerzitetnem kliničnem centru, kjer so morali v tem času prav tako omejiti število čakajočih na odvzem krvi. Zaradi tega se jim daljšajo vrste pred vstopom v njihove prostore, saj se dnevno zvrsti okrog 250 ljudi, včasih pa še več. Na oddelku sicer iščejo rešitev iz nastale zagate, za zdaj pa bolnike pozivajo k strpnosti.

Četudi na oddelku za laboratorijsko diagnostiko v tem času ne sprejemajo nenujnih primerov, je število čakajočih pred laboratorijem zelo veliko, ko pa bodo v prihodnjih tednih znova obravnavali nenujne primere, bo pritisk na laboratorijske storitve še večji. Tudi zato ker ima v jutranjih urah prednost odvzem krvi za nujne primere, ko je denimo potrebno odvzeti kri zaradi takojšnjih terapij in podobno. Predstojnik oddelka za laboratorijsko diagnostiko Maksimiljan Gorenjak: "Paciente, ki so namenjeni k nam, pozivamo k strpnosti."

Pri iskanju rešitev so sicer v prvem valu epidemije uvedli sistem odvzemom po abecednem redu po priimkih, vendar s tem niso dosegli želenega učinka, saj se bolniki slednjega niso upoštevali. Pred časom so začeli tudi z elektronskim naročanjem na termine za odvzem krvi. "Učinek že merimo, ampak bo zamaknjen, ker gre za naročene paciente za dlje časa vnaprej. Zato še ne poznamo efekta tega načina naročanja," še pravi Gorenjak.

Tako zaposleni na tem oddelku kot tudi vodstvo bolnišnice pa za zdaj vidijo edino dolgoročno in uspešno rešitev v elektronskem naročanju preiskav in s tem tudi bolnikov na odvzem. Menijo, da je predvidena rešitev kompleksna in povezana z medicinskim informacijskim sistemom.