Mariborski vodovod že več let namešča v mestu 56 zunanjih pitnikov s tekočo vodo, a letos zaradi ukrepov proti koronavirusu ne bo tako. Bodo pa namestili pršilnik vode na Trgu svobode v Mariboru.

Direktor Mariborskega vodovoda Danilo Burnač pojasnjuje, da pitnikov, ki jih običajno začno nameščati marca, letos zaradi epidemije niso namestili. Njihova strokovna služba je presodila, da je iz varnostnih razlogov za to še prehitro, saj bi bila možnost prenosa virusa prevelika. Bodo pa predvidoma 25. junija ponovno namestili pršilnik vode na mariborskem Trgu svobode, saj v tem primeru ne prihaja do neposrednega stika med različnimi uporabniki.

Je pa epidemija začela spreminjati tudi nekatere navade odjemnikov Mariborskega vodovoda. Uporabniki so v času epidemije, ko je bil na poštah in bankah dostop do plačil otežen, začeli pogosteje posegati po storitvi e-račun, dodaja Burnač: »Včasih v določenih okoliščinah spremenimo miselne vzorce in vidimo, da lahko nekaj naredimo lažje, z manj stroški in hitreje. Marca, aprila in maja je število novih pristopov k e-računu bistveno naraslo.« E-račun zdaj uporablja dobrih 15 odstotkov od 50 tisoč uporabnikov Mariborskega vodovoda, medtem ko njihovo aplikacijo 'Moja voda na dlani' koristi okoli 30 odstotkov uporabnikov. S pomočjo brezplačne aplikacije lahko prek mobilnika, tablice ali računalnika kadar koli dostopamo do koristnih informacij o lastni porabi vode: »Dostopamo lahko do rednih podatkov kot so mesečna in letna poraba vode, vidimo primerjavo s preteklim mesecem oz. letom. Prav tako je dostopen celoten pregled računov, vključno z morebitnimi odprtimi postavkami. Aplikacija pa omogoča tudi dostop do cenikov vodarine in omrežnine za vseh 16 občin, kjer deluje Mariborski vodovod.«

Sicer pa Mariborski vodovod slepim in slabovidnim, če izrazijo željo, pošilja položnice v Braillovi pisavi v fizični obliki ali po elektronski pošti.

Pitnik Foto: MMC RTV SLO
Pitnik Foto: MMC RTV SLO