V času epidemije novega koronavirusa, ko je veliko zaposlenih moralo na čakanje ali so ostali brez dela, v mariborskih javnih podjetjih niso beležili večje plačilne nediscipline. Edino v Mariborskem vodovodu so zaznali upad plačil, a se je stanje po prvem tednu izboljšalo.

V Snagi ne zaznavajo povečane plačilne nediscipline, ki bi jo lahko pripisali epidemiji covid-19 in zaradi nje poslabšanju finančnega položaja nekaterih posameznikov in pravnih oseb. Podobno je v Nigradu, kjer ne beležijo bistvenih odstopanj od običajnega stanja.

Se je pa plačilna nedisciplina po razglasitvi epidemije marca precej poslabšala pri Mariborskem vodovodu, razlaga direktor Danilo Burnač, tako da so marca zabeležili bistveno manj vplačil kot v primerljivem obdobju lani: »Marca smo zabeležili okoli 20-odstotni izpad plačil. Država je nato zakonsko prepovedala izvajanje izvršb, zato bomo po sprostitvi teh ukrepov začeli s postopki, da dobimo plačila tudi plačana.« Burnač še dodaja, da se je aprila stanje izboljšalo, zato v naslednjih mesecih upajo na normaliziranje stanja pri plačilu položnic. Pri Energetiki Maribor, denimo, ne beležijo povečanja plačilne nediscipline, a jo pričakujejo v prihodnjem obdobju, saj so gospodarske napovedi zaradi posledic epidemije koronavirusa črnoglede.

V Pogrebnem podjetju Maribor, kjer izdajajo položnice za plačilo grobnine enkrat letno, t. j. vsakič pred veliko nočjo, so se v času protikoronskih ukrepov odločili za zamik plačila, razlaga direktorica Lidija Pliberšek: »Položnice za grobnino bomo izdali v začetku junija za pokopališči Pobrežje in Dobrava.« Sicer pa sogovornica upa, da bodo najemniki grobov svoje obveznosti poravnali pravočasno.