V Mariboru je v zadnjem času na več mestih opaziti zamašene oziroma slabo vzdrževane odtoke oz. požiralnike, prav tako pa nevzdrževane, s plevelom poraščene robnike cest. Na Nigradu so pojasnili, da vsa vzdrževalna dela opravljajo z razpoložljivimi sredstvi, ki jim jih za ta dela namenja mariborska občina.

Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Za celotno redno vzdrževanje komunalne infrastrukture je na voljo poltretji milijon evrov letno, za čiščenje požiralnikov pa na Nigradu porabijo okoli 60 tisoč evrov letno. Za čiščenje plevela ob robnikih cest to mariborsko komunalno podjetje porabi od 230 do 250 tisoč evrov na leto, okoli 150 tisočakov namenijo za pometanje.

Žal razpoložljiva sredstva ne zadoščajo za pokritje vseh potreb in želja mesta, ob tem izpostavlja prokurist Nigrada Boris Medved in dodaja, da vzdrževanje načrtujejo in izvajajo v okviru razpoložljivega denarja, ki je na voljo: "Vse odtoke vzdržujemo skladno z tedenskim in letnim terminskim planom vzdrževanja. Bolj izpostavljene odtoke čistimo tudi večkrat kot je predvideno, odvisno od izpostavljenosti nesnage. Ta segment dela se financira iz rednega letnega vzdrževanja mestne občine Maribor." Ob tem sogovornik dodaja, da imajo ob napovedanih večjih nevihtah vzpostavljeno tudi dodatno dežurstvo, takrat pa da lahko prihaja do zamašitev odtokov oz. požiralnikov. Kot dodaja, so bile razmere ob zadnjem neurju 11. avgusta takšne, da meteorna voda ob tako močnih padavinah ni mogla dovolj hitro odteči.

O zaraščenosti cestnih robnikov pa, da ta plevel čistijo štiri Nigradove skupine, a se dela lotevajo po prioritetah: »Prva je Maribor center in glavne ceste, ostalo je druga ter tretja prioriteta. Letos so se zaradi pojave novega koronavirusa ta dela nekoliko zamaknila, ker jih v nekem obdobju nismo smeli opravljati.« Je pa letos zaradi obilnejših padavin plevela več kot preteklo leto, še dodaja prokurist Nigrada Boris Medved. Ker je uporaba pesticidov za uničevanje plevela prepovedana, robnike čistijo mehansko.

Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat