Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

V občini Ruše, kjer so prvo okužbo z boleznijo COVID 19 odkrili pred tremi tedni, se je do danes okužilo pet občanov, zaradi časovnega razpona pa jih je po mnenju županje Urške Repolusk nekaj najbrž že tudi ozdravelo. Vir okužb so po njenem uspešno zajezili, ker pa nevarnost širjenja bolezni ostaja, še naprej vztrajajo pri vseh za zdaj sprejetih občinskih ukrepih.

Vir okužb v občini Ruše je bilo eno izmed tamkajšnjih podjetij, ki pa je takoj sprejelo ukrepe in ustavilo proizvodnjo, pravi županja Urška Repolusk: "Verjamem, da smo vsi skupaj naredili vse, da se širjenje teh okužb prepreči."

Ukrepi za pomoč občanom in gospodarstvu

Preostala podjetja za zdaj poslujejo, tudi omenjeno naj bi proizvodnjo spet zagnalo po praznikih. Podatkov, ali se je v občini zaradi epidemije že povečala brezposelnost, županja še nima, je pa občina sprejela nekaj blažilnih ukrepov, kot so oprostitev najemnine za poslovne prostore in zamrznitev plačila parkirnin.

Občanom pa med drugim pomagajo z dostavo toplih obrokov iz šolske kuhinje upravičenim učencem in socialno šibkejšim. Slednje pa tudi oskrbujejo in jim pomagajo z nakupi in prevzemom zdravil. V sodelovanju s prostovoljci in šiviljskimi podjetji pa so gospodinjstvom razdelili tudi maske. Kmetovalci so se organizirali s pomočjo kmetijske zadruge in začeli ponujati prehranske košarice.

Občinski projekti se nadaljujejo

Občina medtem izvaja najnujnejša vzdrževalna dela, preostali projekti pa tečejo v skladu s časovnicami. Županja je mnenja, da kljub nekaterim kršitvam občani omejitve dobro spoštujejo, a se zaveda, da bodo letošnji velikonočni prazniki edinstveni. Občanom želi kar se da lepo praznovanje, a jih prosi, da za nekaj časa še stisnejo zobe in upoštevajo omejitvene ukrepe, saj je prepričana, bo čas za brezskrbno druženje kmalu spet napočil.