V Zvezi prijateljev mladine Maribor tudi v teh kriznih časih ne počivajo. Pripravljajo se na počitnice, v teku sta dva razpisa za prostovoljce, svoje redne dejavnosti, kot so ustvarjalne delavnice pa izvajajo preko spleta. Delno so izpeljali tudi redne vsakoletne programe, kot sta Mladi za napredek Maribora in otroški parlament, kakšen bo njihov zaključek, pa se bodo še odločili.

Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Tudi Zveza prijateljev mladine Maribor je svoje vsebine preselila na splet: »Razmere so nas prisilile v drugačne vode. Običajno mlade vzpodbujamo, da se družijo čim več v živo, ne pa s pomočjo raznih naprav. Zdaj pa je dobra priložnost, da mladi in otroci orodja uporabljajo za koristne reči. Tudi mi smo naše delovanje preselili na splet, na našem facebooku lahko otroci spremljajo naše objave za delavnice na daljavo. Naša mentorica Petra pripravlja filmčke, po katerih lahko ustvarjajo otroci s starši ali sami,« pravi koordinatorica iz ZPM Tadeja Dobaj.

Edina aktivnost, ki poteka nemoteno, je TOM telefon za otroke v stiski:
»Klicev je zdaj malo manj, pripravljamo pa tudi analizo telefonskih klicev, da bomo videli, kaj otroke v času koronavirusa tudi najbolj muči. Na TOM telefonu deluje tudi spletna klepetalnica, na njej obveščamo otroke o koronavirusu in vseh informacijah, ki o njem krožijo.«

Otroški parlament in natečaj Mladi za napredek Maribora so deloma izpeljali, vzpostavljajo tudi spletno platformo za debato. Poletna letovanja v VIRCu Poreč in na Domu Miloša Zidanška na Pohorju že načrtujejo:
»April, maj, junij je čas, ko intenzivno vabimo ljudi vseh generacij, če želijo del svojega časa nameniti otrokom in mladim, da se nam pridružijo kot prostovoljci. Pripravljamo se na počitnice, kot da se bodo do poletja zadeve umirile in bomo izpeljali naša letovanja nemoteno, kot vsako leto.«