Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Ograjeni parkirišči pod spodnjo postajo Pohorske vzpenjače in hotelom Habakuk, ki sta v upravljanju podjetja Marprom, bosta kmalu dobili novo tehnično opremo.

Posodobitev bo na omenjenih plačljivih parkiriščih predvidoma izvedena do konca avgusta. Kljub delom bosta parkirišči ves čas normalno v uporabi.

Na obeh bo nameščena takšna oprema, kot je že nekaj časa na ograjenih parkiriščih v središču mesta (v Mlinski in Sodni ulici ter na Rakuševem trgu): kamere za prepoznavo registrskih oznak avtomobilov, kar bo omogočalo brezkontakten prihod in odhod, blagajniški terminal za plačilne kartice in integracija z aplikacijo Easy Park.

Konec brezplačnega parkiranja za kupce dnevnih vozovnic za gondolo

Po omenjenih posodobitvah bo na parkiriščih pod Pohorsko vzpenjačo in hotelom Habakuk septembra sledila še ena sprememba: imetnikom vseh dnevnih enosmernih in povratnih gondolskih vozovnic od 1. 9. 2024 ne bodo več omogočeno brezplačno parkiranje. Takšna odločitev je bila sprejeta predvsem iz razloga, ker ob daljšem (celodnevnem) parkiranju znesek parkirnine dosega ali celo presega ceno enkratnega prevoza s krožno-kabinsko žičnico, kar ekonomsko ni vzdržno, pojasnjujejo v podjetju Marprom.

Pohodniki bodo še vedno lahko brezplačno parkirali do 2 uri pod hotelom Arena, do brezplačne uporabe parkirišč pod Pohorsko vzpenjačo in hotelom Habakuk pa bodo še naprej upravičeni vsi imetniki dnevnih kolesarskih in smučarskih vozovnic ter vseh personaliziranih vozovnic, tako za gondolo, smučanje kot kolesarski park, sporočajo iz upraviteljskega podjetja.

Dodajajo, da pod Pohorjem ostaja tudi nekaj parkirnih mest v občinski modri coni, namenjenih brezplačnemu kratkotrajnemu parkiranju. Kljub temu obiskovalcem predlagajo, da za prihod do spodnje postaje Pohorske vzpenjače izberejo brezskrben in ugoden prevoz z mestnim avtobusom na liniji 6 Vzpenjača, ki je prva povsem elektrificirana avtobusna linija.