Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Pod Pohorjem ne bo več brezplačnih parkirišč. Mariborska občina se je namreč odločila, da bodo od ponedeljka plačljiva tudi parkirna mesta pod hotelom Arena. Parkiranje na več kot 100 parkirnih mestih bo tam, tako kot na parkirišču pod hotelom Habakuk, prvi dve uri brezplačno, nato pa bodo uporabniki plačali 50 centov za vsako nadaljnjo uro, in to vse dni v tednu.

Z občine so sporočili, da sta župan Saša Arsenovič in direktor družbe Eurotas hoteli, d. o. o., Aleksander Jančar, ki je novi lastnik hotela Arena, podpisala menjalno pogodbo, na podlagi katere je občina v last in posest pridobila del parkirišča pod Hotelom Arena, cesto, ki vodi proti omenjenemu hotelu in ciljno areno. Podlago menjalni pogodbi predstavlja Sporazum o ureditvi pravnih razmerij pri uveljavljanju zakonite predkupne pravice na »kompleksu hotela Arena«, ki sta ga stranki podpisali decembra lani. Spomnimo, da je občina imela predkupno pravico za celoten kompleks, novi lastnik pa se je takrat odpovedal lastništvu snežnega stadiona, ceste in dela parkirišča pod Areno, torej zemljišč, ki jih je občina želela zaščititi kot javni interes. Po menjalni pogodbi je lastnica teh nepremičnin tako postala občina, Eurotas pa je dobil 2400 kvadratnih metrov veliko zemljišče ob hotelu.

Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Zdaj se je občina odločila, da pridobljeno unovči in pod Areno vzpostavi plačljivo parkirišče. Andraž Mlaker z mariborske občine pojasnjuje: "Cilj občine je, da na območju pod Pohorjem poenoti parkiranje oz. uredi enotni režim parkiranja na vseh parkiriščih, tako je bilo pred časom že urejeno plačljivo parkiranje pod hotelom Habakuk. Tako se tudi sedaj, ko je zemljišče pod hotelom Arena postalo občinska last, vzpostavlja enak parkirni režim." Parkiranje bo plačljivo tudi na delu, ki je v lasti hotela, saj je za ta parkirišča urejen prenos pravice uporabe, še pravi Mlaker in dodaja, da je občina s tem pridobila možnost koriščenja celotnega parkirišča. To bo začasna ureditev, izpostavlja, saj bo ob otvoritvi hotela zasebni del zemljišča namenjen potrebam hotelskih gostov. Vodja hotela Arena Dagmar Pečovnik pravi, da bi ga lahko odprli že aprila: "Kakšen točno pa bo ta parkirni režim, pa bomo vedeli v naslednjih tednih, ko se bomo konkretno lotili tega projekta." Ali bodo med zasebnim in občinskim delom parkirišča namestili pregrade še ni jasno, saj kot pravi Mlaker, končne rešitve še nimajo, da pa bodo zagotovo vzpostavili način, ki bo ločeval javno parkirišče od zasebnega.

Na občini dodajajo, da bodo v sodelovanju s podjetjem Eurotas Hoteli predvidoma do konca aprila parkirišče v celoti protiprašno uredili, prav tako bodo na novo uredili cesto, ki pelje do hotela, pločnik in javno razsvetljavo. Za to bodo odšteli 90 tisoč evrov, od novih parkirnin pa pričakujejo štiri tisočake mesečno.