30. mednarodni festival Poletni lutkovni pristan v Mariboru prinaša zanimive predstave in bogat spremljevalni program. Od 3. avgusta, ko se festival začne do 1. septembra si bodo obiskovalci lahko ogledali dvajset domačih in tujih predstav, se sprehodili po nekdanjih festivalskih prizoriščih z lutkovno umetnico Bredo Varl, letošnja posebnost pa so tudi Papirnate zgodbe za otroke in odrasle s priznano izraelsko umetnico Galio Levy-Grad.

Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Jedro festivala bo - kot vsako leto - izbor dobrih slovenskih in tujih lutkovnih predstav, primernih tudi za poletna prizorišča. Organizatorji so se osredotočili na zgodovino festivala, povabili so skupine, ki so v Mariboru že sodelovale, pa tudi nove, kot je gledališče Bufos iz Aten s predstavo Jovan. »In ravno to je tip predstave za družinsko občinstvo, gre za manjši format predstave, ampak je res simpatična,« pravi direktorica Lutkovnega gledališča Maribor Katarina Klančnik Kocutar.

Poletni lutkovni Pristan bo tudi letos preprost, vesel, odprt, kar tri predstave so namenjene najmlajšim; »To so predstave Aero s Slovaške, Leti leti pikapolonica s Finske in pa Kam so izginile Nogavičke iz Lutkovnega gledališča Reka na Hrvaškem.« pravi organizacijska vodja festivala Tanja Lužar.

Ob obletnici si je festival nadel novo podobo, njegov zaščitni znak so postale žirafe z najdaljšim vratom, primerne za mednarodni lutkovni festival z najdaljšo tradicijo pri nas.
»Malo tudi za hec ali pa zares, bo najboljša predstava po izboru otroške žirije, dobila Zlato žirafo, po analogiji s te vrste nagradami kot sta Zlati lev ali Zlata palma in podobno,« pravi sogovornica.

Na festivalu se je do zdaj predstavilo čez dva tisoč nastopajočih iz 32-ih držav, predstave pa si je ogledalo več kot deset tisoč otrok.