400.000 odraslih v Sloveniji ima nižje bralne in matematične spretnosti, veliko je tudi računalniško nepismenih. Vsak 4. Slovenec ima zaradi tega težave z obvladovanjem izzivov na poklicnem, socialno – emocionalnem ali kognitivnem področju. Ministrstvo za Izobraževanje, znanost in šport bo do leta 2022 ponudilo za izboljšanje teh kompetenc razpise v vrednosti 18 milijonov evrov, od tega bodo 2 milijona in pol namenili Podravski regiji.

Projekt »Pridobivanje temeljnih in poklicnih kompetenc« ni nov. Dva konzorcija organizacij pod vodstvom Andragoškega zavoda Maribor in Ljudske univerze Ptuj sta v zadnjih treh letih v 249 izobraževalnih programov že vključila skoraj 3500 oseb. Izobraževali so jih na področjih računalniške pismenosti, pridobivanja digitalnih kompetenc, življenjske uspešnosti in priprav za pridobitev kvalifikacij, tujce pa so učili slovenščino in znanja, ki olajšajo njihovo integracijo.

Omenjenima konzorcijema se bo pridružil še eden pod vodstvom Ljudske univerze Slovenska Bistrica. Do leta 2022 želijo izobraziti še 3600 oseb.

Izobraževanje je prednostno namenjeno nižje izobraženim zaposlenim, pretežno starejšim od 45 let z največ srednješolsko izobrazbo, dobrodošli pa so tudi brezposelni. Vsi tečaji so brezplačni.

Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik