Državni zbor bo danes in jutri ob popravkih prvega paketa protikoronskih ukrepov sprejemal tudi drugi paket, v katerem bo država za blažitev posledic epidemije med drugim jamčila za posojila, ki jih bodo podjetja potrebovala za oživitev proizvodnje. Predstavniki podravskega gospodarstva sprejetje drugega svežnja ukrepov pozdravljajo, saj da zajema ključne stvari, a imajo nanj tudi več pripomb.

Predlog zakona o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije predvideva oblikovanje jamstvene sheme v višini dveh milijard evrov, s katero bo država jamčila za posojila podjetij pri poslovnih bankah. Direktorica Štajerske gospodarske zbornice Aleksandra Podgornik pravi, da bo uspešno ukrepanje odvisno od tega, kdaj in kako se bodo ta sredstva lahko črpala: »Če bodo morala podjetja čakati tri tedne ali pa več, bo včasih določen ukrep zaman.« Veliko manjših podjetij je že v likvidnostnih težavah, pravi sogovornica, zato si želi enostavnejšega, manj birokratskega ter hitrejšega pridobivanja pomoči. Izpostavlja še, da bi več pozornosti morali nameniti tudi izvoznikom, ki so gibalo slovenskega gospodarstva.

Predsednik Območne obrtno podjetniške zbornice Maribor Aleš Pulko meni, da gre drugi zakonski paket v pravo smer, a poziva k sprejemu amandmajev, saj je pričakoval več poudarka na likvidnosti in zagotavljanju svežega kapitala za nov zagon podjetij: »Pričakovali smo obljubljene odkupe terjatev s strani ene od organizacij v Sloveniji. to se ni zgodilo.« Pulko izpostavlja, da se plačilna disciplina že poslabšuje, tudi na mednarodnem trgu. Predlagali so tudi delna poplačila kreditov in sofinanciranje najemnin, kar prav tako ni sprejeto, zato upajo, da bodo te težave odpravljali s tretjim svežnjem ukrepov.

Vsi gospodarski kazalniki se obračajo navzdol. Foto: Pixabay
Vsi gospodarski kazalniki se obračajo navzdol. Foto: Pixabay