Območna Obrtno-podjetniška zbornica Maribor je danes za svoje člane pripravila predstavitev projektov, pri katerih aktivno sodelujejo, zlasti novega projekta Be-Readi Alps; ta je namenjen spodbujanju novih poslovnih priložnosti. Načrtovanje teh je v času po epidemiji še posebej pomembno, saj je slovensko, s tem pa tudi podravsko gospodarstvo, pred velikimi izzivi.

Protikoronski ukrepi so veliko težav podjetij sicer omilili, a se mnoga pri ponovnem zagonu poslovanja še naprej ubadajo z likvidnostnimi težavami, je opozoril predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Maribor Aleš Pulko. Velik del podjetnikov se namreč sooča bodisi z izpadom poslovanja oziroma prometa bodisi še ne poslujejo. Pulko ocenjuje, da bo padec prodaje in prometa v Podravju večji kot na državni ravni: »Osebno menim, da bomo v segmentu turizma in gostinstva zabeležili več kot 30 odstotni padec, preden bo segment spet začel normalno poslovati.«

Opominja, da se bodo največje težave v gospodarstvu pokazale šele po poletju, ko proizvodna podjetja ne bodo imela dovolj dela: »Julij in avgust bosta prinesla zaradi velikega upada povpraševanja v tujini prinesla tudi do 70-odstotne padce, ti pa bodo povzročili velik del težav.« Težave zaradi pomanjkanja dela se bodo tako pokazale zlasti v jesenskih mesecih. Vendarle je večji del članstva mariborske Obrtno-podjetniške zbornice v poslovno-operativnem stanju, nekateri končujejo že izvedena naročila, največ težav pa beležijo podjetja, ki opravljajo storitve v tujini, in sicer podjetja s področja turizma in gostinstva ter prireditvenih dejavnosti.

Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal