Tokratna izklicna cena je 2,1 milijona evrov. Foto: BoBo
Tokratna izklicna cena je 2,1 milijona evrov. Foto: BoBo

Mariborski župan na včerajšnji seji mestnega sveta ni uspel s predlaganima podražitvama vodarine in vozovnic za pohorsko vzpenjačo. Svetnike pa je ob tem zanimalo, zakaj se visoki dobički javnega holdinga, ki so mu včeraj pripojili še dve podjetji, ne pretopijo v nižje cene.

Svetniki so trikratno podražitev vozovnic za gondolo in podražitev vodarine, v povprečju za poldrugi evro, ustavili že pred uvrstitvijo na dnevni red. Stojan Auer z Liste za pravičnost in razvoj pa je predlagal subvencioniranje podražitev iz dobička holdinga:

"Prav zato smo javni holding seveda tudi ustanovili, da nam na eni strani kuje dobiček oziroma znižuje stroške in na drugi strani izvaja boljši servis."

Odgovor župana Saše Arsenoviča:

"Javni holding ni bil ustanovljen zato, da bi blažil učinke rasti cen energentov, ampak je bil ustanovljen iz bistveno drugačnih vplivov, da bi bil bolje povezan in da bi ustvarjal dodano vrednost, iz katere bomo lahko gradili razvoj tega mesta."

Kaj bo torej s štirimilijonskim dobičkom? Ustvarjajo ga s tržno dejavnostjo, a zakon prepoveduje, da bi s tem subvencionirali neprofitno javno službo. Bodo pa izplačali dividendo v občinski proračun, pravi direktor Andrej Rihter. Tako pa o zavrnitvi podražitev:

"Seveda se bomo trudili in gradivo predlagali na naslednji seji, ki je menda predvidena za 28. 6. in s tem tudi poskusili, da bi potekala vsaj razprava in da bi takrat prišlo do dokončne odločitve. V kolikor pa ne, bo to seveda vplivalo na poslovni rezultat."

Bodo pa razmislili, ali bodo predlagali enake podražitve. Holdingu so sicer svetniki včeraj pripojili še podjetji Mestne nepremičnine in ZUM urbanizem. Iz opozicije pa je bilo slišati, da je poslovanje vse manj transparentno in da je treba povečati nadzorno vlogo mestnega sveta.