Foto: Danijel Poslek
Foto: Danijel Poslek

V četrtek bodo Dravske elektrarne Maribor znižale vodostaj ptujskega akumulacijskega jezera. Izvajali bodo nujna obnovitvena dela asfaltne prevleke na brežini. Popravilo oblog bo predvidoma trajalo 5 dni.

Dva metra nižja gladina bo razkrila popolnoma drugačen pogled na jezera, kot so ga navajeni domačini. Toda znižanje je nujno potrebno, saj so bile odkrite večje površine, na katerih je poškodovana asfaltna obloga jezera in jo je treba sanirati. Poškodbe naj bi povzročilo staranje in izrazito delovanje vetrov, ki krajšajo življenjsko dobo tega materiala. Glede na to, da je obloga ponekod razslojena, pa je mogoče sklepati, da je tesnilna sposobnost teh oblog zgolj polovična. Vendar, kot pravi direktor DEM Andrej Tumpej, gre za običajna vzdrževalna dela.

Popravilo je vredno približno 100 tisočakov, v času del pa bodo opravili tudi pregledna dela. Znižanje gladine bo vplivalo tudi na moč elektrarne Formin. Ta bo v času znižanja gladine delovala z minimalno močjo. Energijo pa bodo poskušali nadomestiti z drugimi elektrarnami ali pa jo bodo kupili.

Na ptujskem jezeru odstranjujejo tudi sedimente

Sicer pa obnova asfaltnih oblog ni edino vzdrževalno delo, ki ga Dravske elektrarne izvajajo na Ptujskem jezeru. Poteka tudi neprekinjen proces odstranjevanja sedimentov, ki jih trenutno čistijo ob levem bregu jezera.