Mariborska občina namerava še letos obnoviti stavbo v Valvasorjevi ulici, kjer je do lanskega požara domoval Waldorfski vrtec. Rekonstrukcijo zgradbe bo občina izpeljala v znesku priznane zavarovalnine, to je 233 tisoč evrov. V vrtcu so informacije veseli, se pa trenutno soočajo z izpadom dohodka zaradi posledic epidemije.

Občina namerava rekonstrukcijo stavbe v Valvasorjevi ulici 96 tako začeti letos, še v tem letu pa je predvideno tudi končanje del. Ravnateljica Waldorfskega vrtca Viktorija Kovačič je ob tem vesela, saj bi to pomenilo, da bi se v začetku prihodnjega leta iz nadomestnih prostorov, ki jih najemajo v Waldorfski šoli, lahko vrnili na prejšnjo lokacijo: »Na vrnitev že komaj čakamo. Začasne prostore smo sicer dobro uredili in za to namenili vsa donacijska sredstva, ki smo jih po požaru prejeli, teh je bilo za 25 tisoč evrov. Začasni prostori pa dolgoročno seveda niso dobra rešitev.«

Z mariborske občine so še zapisali, da je pogodba s trenutnim najemnikom, zavodom Sofijin izvir, ki upravlja vrtec, še vedno v veljavi, tako da ravnateljica verjame na uspešno vrnitev v Valvasorjevo. Se pa v zasebnem vrtcu, ki ga v obeh enotah obiskuje 85 otrok, zdaj soočajo s finančnimi izzivi, ki jih je prinesla epidemija; vrtec je bil več tednov zaprt, trenutno pa beležijo tudi manjši obisk, ki je le 35-odstotni, pojasnjuje sogovornica: »Dejansko je izpad prihodkov iz naslova tistega deleža, ki ga nam plačajo starši praktično popoln. Ta sredstva predstavljajo okoli 45 odstotkov prihodkov.« S tem deležem namreč pokrivajo 15-odstotno razliko do polne cene občine, iz katere prihaja otrok, in stroške prostorov, še pojasnjuje ravnateljica Kovačičeva in se nadeja, da bodo izostreno finančno stanje uspeli rešiti.

Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar