Foto: arhiv MMC RTV SLO
Foto: arhiv MMC RTV SLO

Spremenjen način dela za mnoge starše, ki službene obveznosti opravljajo od doma, hkrati pomagajo otrokom pri učenju, pa dolgotrajna izolacija, omejeno gibanje in skrb za zdravje najbližjih porajajo pri ljudeh vse več negotovosti, skrbi, tudi sporov med člani družine. V teh nenormalnih razmerah gre za povsem normalen odziv, pojasnjuje dr. Saška Roškar, psihologinja z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Občutki tesnobe, negotovosti, ujetosti, strahu pred prihodnostjo se pojavljajo v valovih in jih moramo sprejeti. » Mogoče najdemo pomiritev v tem, da se vsi spopadajmo z istim izzivom«, še pravi psiholginja Saška Roškar.

Vsakdanje življenje si tudi doma skušajmo organizirati in si določimo čas za delo, malico, igro, druženje in pogovor, kjer pa se dotikamo tudi prijetnih, veslih vsebin in ne dovolimo, da nas zaskrbljujoče informacije o dogajanju po svetu hromijo. Upoštevajmo ukrepe, ki varujejo nas in druge pred okužbo in imejmo v mislih, da delamo največ kar lahko in zmoremo v danih razmerah, priporoča psihologinja. » V največji meri skušajmo ostati tukaj in zdaj, ne obsojati to, kar se nam dogaja, dogajanje je treba sprejeti in gremo vsak dan s tokom naprej, proti dnevu, ko se bomo lahko objeli s tistimi, ki jih imamo radi in jih zdaj pogrešamo«, še pravi psihologinja.

V pomoč ljudem, ki se v teh dneh težko soočajo z nastalimi razmerami, pa so tudi v Mariboru za pogovor na voljo svetovalci - vsak delovni dan med 8.00 in 20. uro na številki 031 – 704 – 707.