Arhitekturna zastnova. Foto: Arhiv avtorja/MF arhitektura.Miha Fujs s.p.
Arhitekturna zastnova. Foto: Arhiv avtorja/MF arhitektura.Miha Fujs s.p.

Mariborski mestni svetniki so v prvem branju potrdili odlok o podrobnem prostorskem načrtu za gradnjo kompleksa ob Lavričevi ulici investitorja Integral Mostogradnje. Na levem bregu Drave, zahodno od Studenške brvi in Strme ulice, tik nad obrečno sprehajalno potjo, bi zgradili poslopje, ki bi postopoma naraščalo od dveh do šestih nadstropij s 45 stanovanji, več poslovnimi prostori in podzemno garažo. Svetniki so pred drugim branjem izrazili tudi nekaj pomislekov.

Projekt je v fazi idejne zasnove, mestna četrt Koroška Vrata pa o njem še ni bila podrobneje seznanjena. Predsednik sveta četrti in mestni svetnik SMC Damir Orehovec pojasnjuje, da gre sicer za območje zapuščenih pritličnih industrijskih poslopij:

"Svet je dal mnenje, da vsekakor je potrebno to področje urediti, da ne nasprotujemo projektu in da seveda bomo spoštovali to, kar bo rekla stroka. Seveda se nam je pa nekako zdela mogoče res malo velika cela zgodba."

Nanje se je s pomisleki obrnila tudi skupina občanov. Tudi mestni svetniki so izmenjali različne poglede. Od tega, da je objekt prevelik in bo skazil dravsko nabrežje, do pohval, da se arhitekturno lepo vklaplja v okolico in kritik, da bo prebivalcem okoliških blokov okrnil razgled. Mateja Žmavca, SD, pa je med drugim zaskrbel vpliv na promet:

"V Lavričevi je več ambulant in lekarna. Sam tam, če koga peljem v Lavričevo do te ambulante, je totalni kaos, preden koga lahko odložiš, ker ljudje obračajo, iščejo parkirni prostor ... Na koncu Lavričeve je tudi svetovalni center za otroke ..."

Podžupan Samo Peter Medved je pojasnil, da bo po obnovi Lenta tamkajšnji promet enosmeren:

"Koroška cesta v nadaljevanju je danes skoraj neobremenjena in je dosti boljše, da vodimo ravno vozila in nato na Ribiško dol proti Lentu, v obratni smeri pa po Strmi ulici gor."

Odbor mestnega sveta za okolje pričakuje podrobnejšo analizo vplivov na okolje in mnenje civilne pobude. Župan pa je projekt označil kot pomembnega za izboljšanje bivanjskih razmer.