Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek
Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek

Minister za zdravje Janez Poklukar je danes obiskal mariborski klinični center in tamkajšnjo Medicinsko fakulteto. Z vodstvi zavodov se je pogovarjal o aktualnih epidemičnih razmerah, ki se, tako kot v vsej državi poslabšujejo. Kot je izpostavil minister, bo zelo zadovoljen, če bodo ob sprejetih ukrepih številke o širjenju okužbe po 12. aprilu podobne današnjim.

Po ocenah ministra za zdravje Janeza Poklukarja so sprejeti odloki in priporočila, ki veljajo od danes, v veliki meri upoštevani: "Sem sam na poti v službo ugotavljal, da je bilo nekaj manj prometa na sami avtocesti, bilo je pa središče Ljubljane prazno; razumem pa da ne morejo vsi ta trenutek 100-odstotno ustaviti proizvodnje."

Po projekcijah stroke se bo število okuženih v prihodnjih dneh znatno povečevalo, tudi postelje v bolnišnicah se bodo hitreje polnile. V UKC Maribor imajo danes 11 hospitaliziranih, 21 na intenzivni enoti. S povečevanjem števila bolnikov bodo po besedah strokovnega direktorja Maribor Matjaža Vogrina "okrepili ponovno ekipe, povečali število postelj za paciente tako za akutni kot intenzivni del."

Da bi zajezili širjenje virusa v šolah, na ministrstvu za zdravje za prihodnji teden napovedujejo začetek izobraževanja za samotestiranje, "s katerim bi lahko bolj trajno ohranjali odprte vse dele šolstva."

Po besedah ministra Poklukarja bi ga začeli najprej izvajati v srednjih šolah, nato tudi v zadnji triadi osnovnih šol. Na vprašanje, ali bodo šole z 12-im aprilom ponovno sprejele učence, pa minister: "Trudimo se v tej smeri in upam, da bo tudi šlo."

V največji meri - tako minister - je to odvisno od spoštovanja ukrepov.