4-urna opozorilna stavka in temeljitejši nadzor vozil na mejnem prehodu v Gruškovju nista imela večjih posledic za pretočnost prometa. Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek
4-urna opozorilna stavka in temeljitejši nadzor vozil na mejnem prehodu v Gruškovju nista imela večjih posledic za pretočnost prometa. Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek

S štiriurno opozorilno stavko, ki je trajala do opoldneva, je Sindikat policistov Slovenije opozoril na neizpolnjevanje zaveze vlade iz stavkovnega sporazuma, sklenjenega konec leta 2018, in na kadrovsko podhranjenost v policiji. Poostrene nadzore so opravljali na mejnih prehodih Obrežje in Gruškovje. Policisti pa so bili navzoči tudi na kritičnih prometnih točkah in tam, kjer se zadržujejo ranljive ciljne skupine. 4-urna opozorilna stavka in temeljitejši nadzor vozil na mejnem prehodu v Gruškovju nista imela večjih posledic za pretočnost prometa. Voznikom osebnih vozil kljub poostreni kontroli ni bilo treba čakati, vozniki tovornih vozil pa so morali na prestop meje čakati več ur, kar pa na tem mejnem prehodu ni redkost.

S stavko – tako Robert Zajc iz Sindikata policistov Slovenije- niso želeli kaznovati voznikov, temveč opozoriti Vlado na neizpolnjevanje zavez stavkovnega sporazuma, med drugimi tudi na kadrovsko podhranjenost. Na mejnem prehodu v Gruškovju je bilo ob vstopu v Šengen za polovico več policistov, danes je kadrovski načrt pod 70-imi odstotki: "Vlada je sprejela eno uredbo, da se vsa tovorna vozila preusmerjajo na velike mejne prehode, zavezala se je, da bodo dali tudi več policistov, da bodo prišli izvajat mejno kontrolo, ampak do tega trenutka nič novih policistov ni prišlo."

Težava ni le na mejnih prehodih, dodaja Zajc: "Težava je tudi v notranjosti. Mi dobivamo nove in nove naloge, ki jih mora Policija opravljat, ampak novih kadrov pa ni."

Tudi zaradi nizkih plač, meni sogovornik: "Mlade policiste, ki prihajajo v ta sistem, delajo v 24. plačnem razredu, to se pravi 730 evrov neto plače brez dodatkov."

Kot še dodaja Robert Zajc iz Sindikata policistov Slovenije, upajo, da bodo imeli več posluha za reševanje kritičnih razmer s prihodnjo vlado.