Počitnice s prijatelji je naslov najobsežnejšega programa Zveze prijateljev mladine Maribor, ki poleti ponuja veliko možnosti za ustvarjalno in doživetij polno preživljanje prostega časa otrok in mladostnikov. Ob tem ne gre pozabiti na mnoge prostovoljce, ki so pri izvedbi počitniških programov nepogrešljivi.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Otroci in mladostniki lahko letujejo na morju v VIRC Poreč, v Domu Miloša Zidanška na Pohorju, bogat počitniški program pa ponujajo tudi v Domu ustvarjalnosti mladih v Mariboru. Zoja Primožič se je odločila za izdelovanje vrečk srečk, ki jih bodo jeseni razdelili na tržnici.
"S prijateljico izdelujeva vrečke srečke iz starih zaves. To je dobro, saj za nakupovanje potem ne potrebujemo plastičnih vrečk." Gre za projekt modne oblikovalke Nine, navdušenke nad ponovno uporabo tekstila: "Gre za projekt Recikliramo stare zavese, ki so zavržene, zato da sešijemo vrečke, ki so za večkratno uporabo. Tako uporabimo material, ki že obstaja na tem svetu."

Na letovanju v VIRCu, kjer trenutno letuje zadnja počitniška izmena, je bila tudi Ajda:
"Pred nekaj dnevi sem se vrnila iz Poreča, kjer je bilo zelo lepo. Družili smo se, ob večerih imeli nastope, plavali smo in se sončili."
Bine, Maja in Bor preživljajo del počitnic z Zvezo prijateljev mladine Maribor: "Igramo se, da nismo doma in ne gledamo risank. Pravkar igramo šah, vendar sva se malo dolgočasila zraven. Radi smo tudi zunaj, tudi na Pohorju, ali pa pri babici. Bili smo tudi na morju..."
Poletje letos zaradi znane situacije poteka nekoliko drugače kot pretekla leta, pravi
koordinatorka dejavnosti Tadeja Dobaj: "Letos smo zelo zadovoljni, skupine so manjše in delo poteka zelo kvalitetno. Pripravili smo 54 izletov, popestrili smo program. otroci še toliko bolj uživajo v druženju, saj je šolsko leto presekala korona. Zdaj je na morju zadnja skupina otrok, zelo pomembno je, da imajo otroci socialne stike, četudi so morda malo tvegani. Ohranili smo osnovno shemo dogajanja, ob ponedeljkih gredo na izlet po mestu, ob četrtkih na Rajzefirbčni pohod, v domu ustvrajalnosti pa so še druge pestre dejavnosti."

Poletje bodo zaključili v Art kampu in pa, namesto Neresne olimpijade, odšli vsi skupaj v koruzni labirint.