Mariborski policisti so v tem tednu prejeli obvestilo, da je v bližini osnovne šole Tabor I v Mariboru prišlo do nadlegovanja učenke. Strokovnjaki opozarjajo, da ni previdnost nikoli odveč in da je z otroki vedno znova treba govoriti o takšnih stvareh, da so pripravljeni, če se nadlegovanje neznancev res zgodi.

Foto: MMC RTV SLO/Pixabay
Foto: MMC RTV SLO/Pixabay

Policisti vodijo intenzivno preiskavo primera že od prijave naprej in prijeli so tudi že domnevnega osumljenca. Glede na zbrana obvestila po navedbah sporočila za javnost ni razloga za strah ali preplašenost, saj bodo vsem - učencem, sprehajalcem in uporabnikom igral - še naprej zagotavljali absolutno varnost. Velja pa opozoriti otroke in starše, kako v takšnih primerih ravnati? »Izredno pomembno je, da otroci o teh stvareh spregovorijo. Bodisi s starši, bodisi z učitelji in s katerokoli odraslo osebo, ki ji zaupajo. Naša dolžnost v tem primeru je, da odreagiramo,« pravi vodja aktiva ravnateljev mariborskih osnovnih šol Mojca Kirbiš.

Odrasli morajo obvestiti ustrezne službe, pomagati otrokom, jim verjeti, jim prisluhniti in se z njimi pogovoriti: »da jih ozaveščamo, opogumljamo in učimo pravilnega ravnanja,« dodaja Mojca Kirbiš. Kaj pa takrat, ko dajejo neznanci otrokom mamljive ponudbe: »Otrok naj ne pristopi k nikomur, ki ga ne pozna.«

V nevarni situaciji naj se zatečejo po pomoč k prvi varni odrasli osebi: »Če je v bližini šola, je to šola, če je v bližini kakšna javna ustanova, trgovina, kamor lahko otroci varno stopijo, naj gredo tja.«

Policija še svetuje, naj se starši z otroki ne pogovarjajo o odmevnih primerih, ko so ti čustveno prizadeti, temveč naj to z njimi raje predebatirajo s pomočjo stripa ali knjige in predvsem v mirni situaciji na način, ki sprošča in ne ogroža.