V ponedeljek se bo v slovenskih izobraževalnih ustanovah začelo obvezno samotestiranje učencev, dijakov in študentov, glede na včerajšnji odziv ravnateljev pa je celovita izvedba tega zaščitnega ukrepa v osnovnih šolah malo verjetna. Znano je, da je Združenje osnovnošolskih ravnateljev predlagalo, naj se otroci do vključno 5. razreda samotestirajo doma, členi iz vladnega odloka pa naj se dopolnijo. Na ministrstvu za izobraževanje so napovedali, da bodo predloge proučili skupaj z zdravstveno stroko.

Na mariborskih osnovnih šolah so enotni, da obveznega samotestiranja za vse učence od ponedeljka ne bodo mogli izvesti, jutri po sestanku pa bodo skupaj pripravili »obvestilo za starše, vendar v primeru, če ne bomo dobili ustreznih navodil, ne moremo in ne zmoremo pripravit stvari tako, da bi lahko odlok popolnoma spoštovali v ponedeljek«, poudarja vodja kolegija mariborskih ravnateljev Mojca Kirbiš.

Vse večji upor proti maskam in samotestiranju

Medtem pa vse več staršev ne dovoli nošenja mask v razredih, še bolj izrazito je nasprotovanje obveznemu samotestiranju. »Ne strinjam se s samotestiranjem, posebej paličice v nos, ker vemo, da obstajajo tudi druge metode testiranja, npr. s slino,« meni poslušalka, ravnateljica šole v Rogatcu Alenka Virant pa dodaja: »Mi smo tukaj v ponedeljek, ko so bile samo maske vprašanje, imeli eno veliko revolucijo. Sploh ne vemo, kako bo izgledalo, ko bo šlo za poseganje v telo kar se tiče samotestiranja. Jaz pa ne bom hodila z varnostniki v šolo, pa policije klicala.«

V srednji šolah manj težav in dvomov

Na drugi strani pa izvedba samotestiranja 3 krat na teden v srednjih šolah ni vprašljiva. Ravnatelji opozarjajo na organizacijske težave, neznanke pri dijaških domovih in prostorih za okužene. Ravnatelj Gimnazije in srednje šole za kemijo in farmacijo Ruše Samo Robič pravi: » Nekatera vprašanja ostajajo odprta. Tudi glede organizacije, dogovora z dijaki in starši. Načeloma pa bomo skušali ta odlok tudi v praksi uveljavit«.

Vse več okužb tudi v šolah

Kot vse kaže pa bi samotestiranje moralo biti več kot dobrodošlo, saj iz številnih šol po Sloveniji poročajo o okužbah. »Danes smo poslali 14 oddelek od 33 v karanteno oziroma na šolanje na daljavo, od srede naprej pa že izvajamo pouk na daljavo za celotno razredno stopnjo, od 6. do 9. razreda, ker imamo toliko okužb«, pojasnjuje ravnatelj osnovne šole Dol pri Ljubljani Gregor Pečan, ki ob tem kot predsednik Združenja osnovnošolskih ravnateljev upa, da bo pristojno ministrstvo upoštevalo njihove predloge, saj v osnovi podpirajo obvezno testiranje.

Podrobnostim o težavah pri obveznem samotestiranju pri nas lahko prisluhnete tudi v Radijski tribuni, v oddaji pa smo preverili tudi, kako deluje sistem v sosednji Avstriji. ⬇⬇⬇??⬇⬇⬇

Radijska tribuna