Foto: Zajem zaslona
Foto: Zajem zaslona

Z uradnim koncem epidemije je prišlo do sprememb tudi pri nekaterih socialnih prejemkih. Upravičenci morajo ponovno vlagati vloge za podaljšanje nekaterih pravic, saj je z iztekom epidemije prenehalo mesečno avtomatično podaljševanje pravic iz javnih sredstev. To pomeni, da morajo tisti, ki jim pravica poteče letos junija, pohiteti z oddajo vloge, saj imajo čas le še danes in jutri, da ne bo prišlo do prekinitve izplačevanja. Sledijo podrobnosti o tem, za podaljševanje katerih pravic je potrebna vloga in za katere ne.

Znova morajo za podaljšanje zaprositi upravičenci do denarne socialne pomoči, varstvenega dodatka, plačila prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje, kritja razlike do polne vrednosti zdravstvenih storitev ali subvencije najemnine.

Z iztekom epidemije namreč ni več avtomatičnega podaljševanja, pojasnjuje direktorica mariborskega CSD-ja Marjana Bravc.

Novost je tudi ta, da ni več možno elektronsko pošiljanje vlog brez digitalnega podpisa. "Vlogo je treba oddati v fizični obliki, bodisi osebno pri nas ali s priporočeno pošto. Po spletu pa samo z digitalnim potrdilom," pojasnjuje Bravčeva.

Za letne pravice pa centri za socialno delo še naprej odločajo o podaljšanju po uradni dolžnosti. To so otroški dodatek, subvencija vrtca ter subvencija malice in kosila, bodo pa po novem upravičenci prejeli informativni izračun. Tega naj vsak natančno pregleda, svetuje Bravčeva, saj je treba v 15-tih dneh vložiti ugovor, če podatki v informativnem izračunu niso točni.

Tudi za nadaljnje prejemanje državne štipendije ni potrebno oddajati vloge.

Kdor pa želi pravico na novo uveljavljati, mora seveda oddati vlogo (npr. ob vstopu otroka v vrtec ali ob prvi dodelitvi štipendije) in še vedno je treba sporočati spremembe, ki vplivajo na izračun pravice.

Novost je še, da je od 1. julija dalje ponovno treba dokazovati namensko porabo izredne socialne pomoči s predložitvijo dokazil, pri ugotavljanju materialnega položaja pa se ponovno upošteva premoženje.