Foto: Radio Maribor/www.nijz.si/Radio Maribor
Foto: Radio Maribor/www.nijz.si/Radio Maribor

"Vsi okoli mene kadijo, nato pa sem začela tudi jaz. Slabo. Najbolj me je pritegnil okus. Fora je v tem, da ne rabiš redno kaditi, ampak vsakič, ko bo prijatelj imel enega novega, te bo zanimalo zaradi okusov pa vonjav: to tako diši, daj, da probam." Če bi bilo brez okusa, me ne bi pritegnil, tako kot cigaret. Cigaret nikoli nisem kadila, nikoli jih ne bom, ravno zaradi vonjav, okusov," pove učenka ene od mariborski osnovnih šol.

Druga doda: "Bila sem v slabi družbi in so vsi kadili. Najprej so me nagovarjali k drogam, kar me nikoli ni zanimalo. Probala sem cigaret; nisem želela biti kot oni in sem začela kaditi puffe. Poznam jih par, ki so zelo mlajši od mene, pa tudi kadijo, ker jih verjetno to, ker pač ima okus, privlači in mislijo, da pač se lahko hvalijo zdaj s tem, ker kadijo. Dostikrat jim rečem, da to ni v redu to, da se bodo 'pokvarili' in da je že meni žal, da sem začela."

Dekleti sta želeli ostati anonimni, pogovor pa je razkril, da so tako imenovani »puffi« med mladimi izpodrinili klasične cigarete. Učenci živijo v zmoti, navajajo socialne delavke; prepričani so namreč, da je uporaba e-cigarete bolj zdrava od klasične, k čemur jih nagovarjajo različni posnetki na spletu.

Prisotna je tudi uporaba nikotinskih fug, a v manjšem obsegu. Tudi o tem so pred mikrofonom Radia Maribor spregovorili osnovnošolci.

"Jaz sem probala dvakrat, ampak iz moje strani zelo grozna izkušnja. Na primer zjutraj sem vzela na prazen trebuh, ker me je bilo strah, ne vem, česa točno, in sem bruhala dva dni."

"Ko povohaš je vonj po žvečilnih, samo ne, nisem nikoli probal, pravijo, da spodbuja energijo, ampak ne verjamem. Poznam veliko prijateljev, ki uporabljajo fuge, ampak menim, da je to legalna droga in iskreno, ko gledam prijatelje, ko to vzamejo … kot da niso pri sebi. Vzamejo, preden gredo na nogomet in rečejo, da imajo polno energije."

Osnovnošolci e-cigarete preprodajajo prek družbenih omrežij – na 24-urnih objavah Snapchata in Whatsappa. Drugim jih kupujejo starši, zaradi njihove uporabe pa šole sprejemajo različne ukrepe. Iz mariborske OŠ Toneta Čufarja ne poročajo o številčnejših primerih, so pa za šolajoče pripravili izobraževanje o škodljivosti teh izdelkov, je pojasnila ravnateljica Eva Raušl: "Pojavila sta se dva primera kajenja na stranišču. Dejanje smo takoj opazili. Ker je to stranišče prek veznega trakta, ki ni uporabi, smo se ga odločili zakleniti."

Konzumiranje tovrstnih izdelkov je lažje izsledljivo zaradi njihovega vonja. Na OŠ borcev za severno mejo so lani učencu zaradi kajenja izrekli najstrožji ukrep, pri tem pa ravnateljica Alenka Fingušt poudarja, da so starši nosilci vzgoje, zato je zaželeno, da sodelujejo s šolo: "Žal pa je trend sodobne potrošniške družbe, da tudi starši, tako kot vsi drugi uporabniki, zlahka verjamejo nekim reklamnim sporočilom, temu, da te cigarete niso nevarne, da jih v dobri veri, da res ni tako hudo, če kadijo tak cigaret oziroma »vejpajo«, kot če bi kadili klasični cigaret, da jim to dovolijo. Zagotovo pa od otrok ali mladostnikov, ker gre predvsem za mladostnike, pričakovati, da bodo dovolj samokritični, da bi sami to videli, je nemogoče in tudi razvojno normalno, da preizkušajo nove snovi, nove substance in tudi nenazadnje meje, do kot jim dovolimo v šoli in do kot jim dovolijo doma."

O posledicah rabe teh substanc na zdravje mladih, dosedanjih učinkih protitobačne zakonodaje in predlaganih spremembah so v Radijski tribuni govorili specialist za pljučne bolezni Jurij Regvat, dr. med., specialistka javnega zdravja Helena Koprivnikar, dr. med., in koordinatorka Mladinske zveze Slovenije Brez izgovora Manca Kozlovič. Prisluhnite na spodnji povezavi.

Porast novih nikotinskih izdelkov med otroki