Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

V poletnem času dopustov policija občanom svetuje zaščitno ravnanje, s katerim se lahko izognejo neljubim dogodkom, kot so vlomi v stanovanja, hiše, vozila, tatvine vrednejših predmetov ali denarja. Dopustniki pa so včasih tudi žrtev spletnih goljufov pri rezervaciji počitniške namestitve ali zlorabe plačilnih kartic.

Stavba, v kateri ni nikogar, bo bolj verjetno tarča vloma, zato ne sporočajmo, da smo odsotni s spuščenimi roletami, polnim nabiralnikom ali na družabnih omrežjih, svetuje kriminalistični inšpektor Borut Štok: "Zelo koristen je tudi preprost avtomatski sistem, ki ob določenih urah samodejno priklaplja luči. Če ne, pa lahko priskoči na pomoč kak sosed ali sorodnik."

Prav tako vlomilce odganjajo videonadzorni sistem in alarmne naprave.

Tatovi delujejo tudi na avtocestnih počivališčih in bencinskih črpalkah, kjer neopazno predrejo pnevmatiko, nato pa žrtvi sledijo, ponudijo pomoč, vmes pa še okradejo. "Imamo pa tudi primere, ko na počivališču prosijo za pomoč, na primer povprašajo za pot in s tem zamotijo žrtev, sostorilec pa jo medtem okrade," dodaja Štok.

Na parkiriščih ne puščajte vrednejših predmetov v avtu, sploh pa ne na vidnem mestu. Tudi na plažah je vsako leto veliko tatvin torb, denarnic, dokumentov, ključev in mobilnih telefonov, zato tega nikakor ne puščajte kar pod brisačo.

Dogajajo se tudi goljufije in prevare pri spletni rezervaciji počitniške namestitve, zato policisti svetujejo, da ponudbo vedno preverite. "Že na google earth je mogoče na satelitskih slikah preveriti, ali na omenjeni lokaciji res obstaja taka zgradba ali pa je samo lopa ali ni ničesar," še svetuje Štok.

Ob tem dodaja, naj nikoli nimamo pri sebi večje vsote gotovine, previdnost pa je potrebna tudi pri plačevanju s plačilno kartico - da se izognete zlorabam, je ne izpuščajte iz rok.