UKC Maribor ima težave s prostimi posteljami. Foto: BoBo
UKC Maribor ima težave s prostimi posteljami. Foto: BoBo

Poslovni rezultat mariborskega Univerzitetnega kliničnega centra je ob polletju ugoden. Nekaj več kot 200 tisočakov izgube odraža po ocenah vodstva uspešno izvajanje sanacijskega programa. Manj zadovoljni so z realizacijo načrtovanih investicij, ki zaostaja za načrti, in s čakalnimi vrstami, ki se kljub dodatnim programom ne skrajšujejo. Zlasti slednje bo tako danes znova pod drobnogledom članov sveta zavoda.

Sanacijski program Univerzitetnega kliničnega centra Maribor po zastavljenih ciljih že ob koncu tega leta predvideva uravnoteženo poslovanje brez rdečih številk. Poslovni izid z 214 tisočaki izgube ob polletju pa kaže, da cilj ni neuresničljiv, napoveduje predsednik sveta zavoda Ljubo Germič: "Finančno poročilo kaže na to, da smo zelo dobro v okviru planiranega poslovanja." Medtem ko sanacijski program daje spodbudne rezultate in se poslovanje izboljšuje, pa to nikakor ne velja za nujna vlaganja v bolnišnično opremo in prostore, ki krepko zaostajajo za načrti: "Izkušnje iz preteklih let so pokazale, da načrt investicij, ki bi morale biti realizirane pa potem niso bile, zato je tukaj veliki manko."

Lani so v UKC Maribor načrtovali za več kot 30 mio evrov investicij, uresničili pa le za okoli 6 milijonov. Letos naj bi bilo najnujnejših vlaganj za nekaj manj kot 20 mio evrov, a je že zdaj jasno, da bo tudi tokrat izvedba krepko pod pričakovanji. Enako, pod pričakovanji, pa je po ocenah predsednika sveta zavoda Ljuba Germiča tudi skrajševanje čakalnih vrst: "Kljub temu, da se je v UKC izvajala vrsta enkratnih dopolnilnih programov, je čakalni seznam daljši, tako da tu nas čaka vrsta dela tako na sistemski ravni kot v okviru samega UKC-ja."

Ob koncu polletja je bilo na seznamih UKC Maribor 101 tisoč 122 na obravnavo čakajočih bolnikov.