Foto: BoBo
Foto: BoBo

Banke in hranilnice oziroma Pošta Slovenije pozivajo upokojence, da danes, ko bodo na račune nakazane pokojnine, obiščejo poslovalnice le v nujnem primeru. Upokojenci, ki imajo bančno kartico, naj dvig raje opravijo na bankomatu. Izplačila pokojnin na terenu pa bodo v dogovoru z Zavodom za pokojninsko zavarovanje nekoliko prilagojena, še sporočajo s Pošte Slovenije.

Upokojence, ki poštne poslovalnice običajno obiščejo na dan izplačila pokojnin, na Pošti Slovenije prosijo, naj tokrat to storijo samo, če je nujno potrebno. Lahko se namreč zgodi, da bodo morali zaradi ukrepov proti širjenju koronavirusa dalj časa čakati v vrsti pred poštno poslovalnico. Pozivu se pridružujejo tudi v Združenju bank Slovenije. Sicer pa so na Pošti Slovenije v dogovoru z Zavodom za pokojninsko zavarovanje Slovenije prilagodili postopke izplačila pokojninskih nakaznic, ki jih pismonoše izplačujejo prejemnikom v dostavi na domovih. Pomočnica poslovodstva Pošte Slovenije Karmen Lebe Grajf: "Pismonoši pokojninskih nakaznic ne bodo izplačevali v stanovanjih ali v stavbah, ampak bodo pokojnine izplačevali osebno naslovnikom pred vhodom v stavbo."

Za tiste, ki so priklenjeni na posteljo ali so drugače gibalno ovirani in pokojnine ne morejo prevzeti na vhodu v stavbo, bo pismonoša osebi, ki prejemnika neguje oz. živi z njim v gospodinjstvu, izjemoma pustil enkratno pooblastilo za dvig pokojninske nakaznice za marec na pošti. Karmen Lebe Grajf: "S tako izpolnjenim pooblastilom, ki ga seveda upokojenec podpiše, bo lahko ta oseba pokojnino na osnovi predložitve svojega osebnega dokumenta, prevzela na pošti."

Pokojnine varovancem v domovih za ostarele oziroma drugih inštitucijah bodo izplačane pooblaščenim osebam. Sicer pa ima večina pošt prilagojen delovni čas, in so odprte od 9. do 15. ure, nekatere le do 11. ure. Ob sobotah pošte ne poslujejo, niti dežurni pošti ne.