Polnilnica pod Pogorjem. Foto: Mestna občina Maribor
Polnilnica pod Pogorjem. Foto: Mestna občina Maribor

Mariborska občina je postavila novi polnilnici za električne avtobuse, ki naj bi bili najsodobnejši. Predvidoma od pomladi bosta polnili električne avtobuse na progi 6 – Vzpenjača.

Novi polnilnici na glavni avtobusni postaji in pri spodnji postaji Vzpenjače bosta električne avtobuse v petih minutah napolnili s pomočjo priključka, imenovanega pantograf, ki se priključi na zgornji del vozila, podobno kot pri železniških lokomotivah. Naložba je vredna 290 tisoč evrov, več kot tretjino sofinancira Evropska unija.

Polnilnici bosta začeli delovati predvidoma maja, ko bosta na progi številka 6 začela voziti prva električna avtobusa. Občina ju bo kupila za milijon evrov, 600 tisočakov bo zagotovil Eko sklad.

Štirje avtobusi na progi 6 letno porabijo 116.000 litrov nafte in ustvarijo 384 ton ogljikovega dioksida, te vrednosti pa se bodo po investiciji prepolovile. Manj bo tudi hrupa in stroškov vzdrževanja.

Progo 6 naj bi do konca leta v celoti elektrificirali, občina pa načrtuje še nakup električnega turističnega vlakca.

Kot so zapisali, gre za pomemben korak pri zagotavljanju trajnostne mobilnosti. Zanimali so nas tudi dolgoročni načrti. Na občini zaradi odsotnosti sogovornika nismo dobili. Na Marpromu pa do prejema avtobusov zadeve ne komentirajo.