Mladinski hoteli v Sloveniji, tako imenovani hostli, ki delujejo v okviru mreže Hostelling International, ponujajo nastanitve in različne dejavnosti za mlade. Vsakega objekta tako ne morejo sprejeti v mrežo, saj nekateri ne ustrezajo tehničnim kot tudi ne vsebinskim standardom; bodo pa hostli na voljo tudi popotnikom, ki bodo želeli unovčiti turistične bone.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik


Potovalne navade se spreminjajo iz leta v leto, to ugotavljajo tako ponudniki turističnih storitev, kot tudi v Popotniškem združenju Slovenije. Predsednik združenja Igor Jurišič:
»Na ta trend smo v Hostelling International pripravljeni, imamo hostle v preko osemdesetih državah sveta in tako lahko najdejo popotniki kakovostno nastanitev.« Seveda se tudi povpraševanje spreminja in tako večposteljne sobe, ki so trideset let nazaj veljale kot stereotip za hostle, počasi izginjajo: »Vse več hostlov ponuja zasebne namestitve, kar je več kot štiri postelje v prostoru je bolj izjema kot pravilo, pa še to je urejeno tako, da omogoča kar največ zasebnosti.«

Čez poletje lahko nastanitev dobimo tudi v dijaških domovih, nekateri so tudi v mreži Hostelling International: »Tisti dijaški domovi, ki lahko zagotavljajo stalno recepcijo, dodatne storitve in tako naprej so seveda dobrodošli v mreži Hostelling International, so pa tudi takšni dijaški domovi, ki nimajo dovolj osebja za vse to.« Zato odprejo dom za skupine športnikov, glasbenikov in podobno. Tudi cena v hostlih je odvisna od termina potovanja, kakovosti nastanitve, programa: »Zagotavljamo pa to, da lahko zdaj, ko so popularni turistični boni, tri ali štiričlanska družina preživi v naših hostlih kakovostne enotedenske počitnice,« še pravi Igor Jurišič.

V treh slovenskih hostlih, Pod Skalo v Kamniku, Panorami v Porotorožu in Ociskem raju pri Kozini pa ponujajo še 5 odstotkov popusta za rezervacije opravljene do 30. junija.