Foto: Lucija Sevšek
Foto: Lucija Sevšek

V spodnjem Podravju so si kmetje, predstavniki občin, Civilne iniciative proti poplavljanju Drave, ki združuje 200 članov, skupaj s predstavniki lokalnih kmetijskih ustanov in Ministrstva za kmetijstvo ogledali kmetijske površine in škodo, ki jo je minuli teden povzročilo poplavljanje in razlivanje Drave. Ugotovitve so predstavili v prostorih občine Hajdina in slišali smo lahko, da so poplave Drave v Podravju od leta 2012 do danes povzročile že za najmanj 97 milijonov evrov škode na kmetijskih površinah.

Kmetje ocenjujejo, da je povodenj minuli teden zajela okoli 1000 hektarjev njiv, polj in travnikov. Trajne posledice je pustila na nekaj 10 hektarjih. Najhuje je tam, kjer so bile njive na novo obdelane. Voda je namreč odnesla zgornjo obdelovalno prst. Direktor kmetijsko-gozdarskega zavoda Ptuj Andrej Rebernišek ugotavlja: "Kjer so so bila včeraj še prvorazredna zemljišča, so zaradi te škode popolnoma degradirana zemljišča."

V Podravju so čedalje bolj ogrožene najboljše njive in polja, opozarja predstavnik civilne iniciative kmetov Darko Dobnik: "Ni vprašanje ogroženosti ene, dveh ali treh kmetij, tu je vprašanje ogroženosti več tisoč najboljših njivskih površin, tudi komasiranih."

Razloge za zdaj že vsakoletne jesenske poplave Drave pa direktor Kmetijsko-gozdarskega zavoda Ptuj Andrej Rebernišek takole našteje: "Struga se zarašča, volumen se je zmanjšal, veliko zaraščanje poplavnega gozda,..."

Župan Dupleka Mitja Horvat ob tem poziva državo, naj se svojih nalog loteva bolj odgovorno: "Država bi se morala zavedati in iskati bolj konkretne rešitve kot do zdaj. Sem zaskrbljen, ker že na že drugem sestanku ni bilo glavnih predstavnikov, ki bi morali nositi glavno breme urejanja vodotokov."

V Podravju jih ob tem skrbi še gradnja nasipne brežine ob Dravi na Hrvaškem, saj bo vodo še dodatno zadržala na slovenski strani.