Študentski svet Univerze v Mariboru je danes v Centru za transfuzijsko medicino UKC Maribor organiziral tradicionalno krvodajalsko akcijo pod sloganom »Poženi srce, daruj kri.« Vse več mladih se namreč zaveda, kako pomembna tekočina je kri in kako pomembno je, da jo darujemo sočloveku.

Kri je nenadomestljivo zdravilo in najdragocenejše kar lahko podarimo.
»Trenutno so zaloge krvi zadostne, potrebujemo pa kljub temu redne krvodajalske odvzeme, zato vabimo krvodajalce vseh krvnih skupin, saj imamo v tem času kar nekaj hujših poškodovancev in veliko krvi izdamo na klinične oddelke,« pravi predstojnica Centra za transfuzijsko medicino Bojana Bizjak, ki pozdravlja tudi akcijo Študentskega sveta, saj so veseli vseh krvodajalcev, še posebej mladih. »Mladi dajejo upanje, da bo krvodajalstvo nadaljevalo našo tradicijo, znano v severovzhodni Sloveniji, in da bodo mladi postali redni krvodajalci,« še dodaja Bizjakova.

Študentka Sabina Repec je danes kri darovala drugič: »Za darovanje krvi sem se odločila zato, ker rada pomagam drugim in želim si, da bi vsak pomagal sočloveku po najboljših močeh.«

Danes so lahko darovali kri tudi drugi krvodajalci. Vinko Damiš se je za to humano dejanje odločil zaradi radovednosti pa tudi dobrodelnosti: »Nazadnje sem daroval kri pred tridesetimi leti, ko sem služil vojsko, drugič pa pravkar. Nikdar ne vemo, kdaj bomo sami potrebovali pomoč.«

Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Center za transfuzijsko medicino opravi letno okrog 120 terenskih akcij s pomočjo mobilne enote za odvzem krvi na terenu – včeraj so bili na Tehniških fakultetah, jutri pa bodo, ob bližajočem se svetovnem dnevu voda, na Mariborskem vodovodu.