Po 7-ih tednih nedelovanja ambulant družinske medicine mariborskega zdravstvenega doma bodo izbrani osebni zdravniki od torka pacientom znova na voljo, a le po telefonu. Foto: Pixabay
Po 7-ih tednih nedelovanja ambulant družinske medicine mariborskega zdravstvenega doma bodo izbrani osebni zdravniki od torka pacientom znova na voljo, a le po telefonu. Foto: Pixabay

V Mariborskem Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca se nadaljuje postopno odpiranje zdravstvenih ambulant – izbrani osebni zdravniki se prihodnji teden vračajo v ambulante družinske medicine, a bodo svojim pacientom na voljo le za telefonski pogovor. Vrata ambulant bodo ostala še naprej zaprta.

Po 7-ih tednih nedelovanja ambulant družinske medicine mariborskega zdravstvenega doma bodo izbrani osebni zdravniki od torka pacientom znova na voljo, a ne v obsegu storitev, kot so jih bili ti vajeni pred epidemijo, pojasnjuje direktor Jernej Završnik: "Odpiramo ambulante družinske medicine v smislu, da bodo naši družinski zdravniki na svojih lokacijah in da bodo tudi sprejemali telefonske klice."

Pacienti torej še vedno ne bodo prihajali v ambulante – tovrstni pregledi se bodo, tako kot doslej, še naprej izvajali le v 6-ih ambulantah v mestu in okolici. In kaj bodo pacienti od torka naprej s telefonskim pogovorom lahko uredili pri svojem izbranem osebnem zdravniku? Namestnica predstojnice splošnega zdravstvenega varstva in družinska zdravnica v Pernici Nataša Maguša Lorber odgovarja: "Pacienti bodo v času ordinacijskih ur lahko naročali ponovno recepte, napotnice, medicinsko tehnične pripomočke in izvajali vse druge storitve, ki jih zdravnik lahko organizira po telefonu. Če bi pa zdravnik ocenil, da je potreba po osebnem pregledu pacienta, pa ga bo naročil in napotil v dosedanje ambulante za preglede pacientov."

Ker bodo telefonske zveze družinskih ambulant po pričakovanjih precej zasedene, pozivajo paciente, naj bodo razumevajoči in potrpežljivi.