Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

8 let je lepa številka in v Domu pod Gorco so zelo ponosni, da danes praznujejo osemletnico delovanja. Starostnike so obiskali otroci iz vrtca Studenci in učenci osnovne šole Janka Padežnika, ki so pripravili nastop, prišli pa so tudi prijatelji iz drugih domov, ki jih je v Mariboru kar nekaj.

V Domu pod Gorco je ogromno dejavnosti, tako da njegovim prebivalcem ni nikdar dolgčas, deležni pa so tudi različnih terapij, pravi stanovalka Marija Perišič, ki si je zaželela bivati v tem domu takoj, ko ga je prvič zagledala: »Ko sem prvič videla ta dom v zelenju, sem si zaželela samo, da bi bila tu. In ta želja se mi je uresničila.«

V Domu je pet let tudi Slavko Šprogar: »Nimam nobenih posebni težav, vsak dan je boljše, zdaj, ko smo starejši.«

V Domu pod Gorco dajejo veliko poudarka dobrim odnosom, pravi direktor Gregor Žigon: »Dom je stičišče, kjer delamo in gradimo predvsem na odnosih, to je dolg in zahteven proces. Kdaj pa kdaj pride do nesoglasij, vendar jih sproti razrešujemo, naš dom je dom dobrih, srčnih in prijetnih ljudi, naši zaposleni pa so naše največje bogastvo, saj se trudijo iz dneva v dan in pričarajo nasmeh na obrazih stanovalcev.«

Vrsto let že sodelujejo s šolami in vrtci. »Medgeneracijsko sodelovanje je zelo pomembno, saj bogati tako starejše, kot otroke, ki tako spoznavajo širše družbeno okolje,« pravi vzgojiteljica Marta Muršec, saj se starostniki, ki bivajo v domu, zelo razveselijo različnih obiskov.

»Starostniki, ki so še pri močeh, zelo radi poklepetajo, spijejo kavico ali kozarček vina,« meni obiskovalka Breda Kogal.

Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik