Foto: Mestna občina Maribor/občina
Foto: Mestna občina Maribor/občina

Na spletno stran »Čuj, sodeluj!«, kjer mariborska občina zbira predloge projektov za participativni proračun, je do petkovega popoldneva prišlo 124 pobud. Občanke in občani lahko predloge oddajo še do prihodnjega torka.

Mariborska občina izvaja participativni proračun že tretjič. Prva poskusa pred leti sta vključevala le nekatere četrti in krajevne skupnosti, mnenja o uspehu pa so bila deljena. Tokrat želijo vključiti vse.

Vodjo projekta Nevo Pipan veseli, da občani ne predlagajo le izboljšav na področju komunale, ampak so predlogi raznoliki: "Recimo, gre za ureditev tematskih rekreativnih poti, za fitnese na prostem, celo dobili smo predlog za prvi hibridni muzej starodobnikov na svetu, tudi za sofinanciranje vgradnje dvigal v starejše večstanovanjske stavbe. Nekaj je tudi omejitev hitrosti, se pravi skrb za varnost, predvsem v prometu. Potem so pa tudi takšni projekti, kot recimo ureditev mestnega griča na Piramidi, ki so sicer malo širše zastavljeni."

Med pobudami so tudi takšne, kot sta ureditev Piramide in propadlega kopališča TAM. Nekateri projekti bodo najbrž preobsežni za omejene zmogljivosti participativnega proračuna, za katerega je v prihodnjih dveh letih namenjenih 500 tisoč evrov. Bodo pa občini služili za črpanje idej.

Največ predlogov prihaja iz mestnih četrti, medtem ko iz krajevnih skupnosti za zdaj ni tako velikega odziva: "Vendar je v tem trenutku še vedno težko reči, ker smo opazili, da so nekateri predlagatelji celo napačno locirali območje, tako da je to treba najprej pravilno umestiti, da bomo dobili pravilne rezultate. Sicer pa se mi zdi, da so kar zastopani na vseh območjih."

Predloge zbirajo do torka, 10. novembra, predlagatelji pa lahko že oddane predloge še dopolnijo s podrobnostmi in fotografijami. Občinska komisija jih bo nato ocenila in uvrstila na javno glasovanje.