Foto: Oglasno sporočilo/SNG Maribor
Foto: Oglasno sporočilo/SNG Maribor

V Mariboru bodo nocoj slovesno odprli 54. Festival Borštnikovo srečanje. Najprej bodo Vetrinjskem dvoru ob 18.00 uri odprli razstavo fotografij dobitnikov Borštnikovega prstana, zatem si bodo gostje ogledali razstavo o razvoju slovenske scenografije v Studiu Umetnostne galerije Maribor. Vrhunec otvoritvenega večera pa bo ob 20.00 uri v Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor, ko bo gledališko dogajanje odprla predstava »Poroka« skupine Gecko iz Velike Britanije.

V uvodnem programu je 54. Festival Borštnikovo srečanje že ponudil mednarodno konferenco o razvoju novih občinstev in programska sklopa Mlado in Študentsko gledališče z delavnicami, pogovori in predstavami domačih in tujih gledaliških akademij. V tekmovalnem programu festivala, ki ga je izbral selektor Matjaž Zupančič, se bo za Borštnikove nagrade potegovalo 12 predstav slovenskih gledališč. Izbrane uprizoritve po besedah Zupančiča odlikujejo dobra igra, pogumen, ustvarjalen gledališki jezik in režija ter inovativna uprizoritev. Tekmovalni program bo jutri začela predstava Kresnice režiserke Nine Rajić Kranjac Mestnega gledališča ljubljanskega. Bogat, raznolik in privlačen pa je tudi spremljevalni progam, ki bo ponudil 30 predstav domačih in tujih gledališč. Izbral jih je umetniški direktor festivala Aleš Novak. » To so predstave, ki zaokrožujejo umetniško, estetsko podobo letošnjega festivala. To so predstave, ki so izrazito pomembne za razvoj slovenskega gledališča in kažejo na pomembne gledališke trende pri nas. Tudi tuje predstave, ki jih bomo videli na 54. festivalu Borštnikovo srečanje, so prejemnice številnih mednarodnih nagrad.«

Med vrhunci iz tujine je predstava Poroka, veličasten obred razvezovanja pogodbe, ki gledalca nagovarja z glasbo, svetlobo, dihom in v dvanajstih jezikih sveta v produkciji priznane gledališke skupine Gecko iz Velike Britanije. Poroka bo nocoj slovesno odprla 54. Festival Borštnikovo srečanje v Mariboru.