Foto: Radio Maribor/IGOR NAPAST
Foto: Radio Maribor/IGOR NAPAST

Mariborska kiparka Metka Kavčič letos praznuje 20-letnico samostojnega umetniškega ustvarjanja. Njen bogat opus je do 13. junija na ogled v galeriji v Velenju.

Pregledna razstava Simulakrum tradicije v velenjski galeriji postavlja na ogled štiri umetniške cikle mariborske kiparke - Vrata, Perilo, Čipke, tudi moške in ženske figure, ki jih je Metka Kavčič ustvarila v dveh desetletjih samostojne umetniške poti. Cikli prehajajo iz enega v drugega, prepletajo se tudi materiali, v katerih ustvarja, to so les, glina, valjana pločevina, tekstil ulit v voske in bron. Razstavljenih je 31 umetniških del, ki ponujajo vpogled na umetniško in osebno življenjsko pot umetnice.

" Pregledne razstave so dobrodošle za obiskovalce in tudi za ustvarjalce, saj ima avtor priložnost, da se kritično ozre na svoje delo in pregleda umetniško dediščino, ki jo je ustvaril,» meni Metka Kavčič, ki letos slavi tudi 60. rojstni dan.

Metka Kavčič je po študiju na mariborski Pedagoški fakulteti diplomirala iz kiparstva na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in končala specialistični študij konservatorstva in restavratorstva. » Ustvarjanje je moje življenje in če bi mi kdorkoli preprečil ustvarjati, bi to bilo kot, da bi mi preprečil dihati. Ustvarjanje je res moje življenje, zato me toliko bolj boli podcenjevalen odnos do umetnosti, ki ponuja človeku eno samo lepoto. Še bolj pa je zaskrbljujoče, da prav od ljudi, ki so odgovorni za razvoj kulture in umetnosti prihajajo ideje, da bi morali to področje prepustiti zasebni pobudi in trgu, kar pa je v našem prostoru neuresničljivo. Za ljudi, ki to počnejo, bi v prispodobi lahko rekla, da so kakor zavesa, ki se je spustila in ugasnila vse luči,« še pravi umetnica.

V času virusne osamitve je Metka Kavčič ustvarila najnovejši umetniški projekt, več metrov veliko skulpturo iz čipke v pločevini, ki ob zvočni instalaciji Andreja Hrvatina prinaša sporočila o zlorabah ženske v sodobni družbi in bo predvidoma junija razstavljena v mariborski Minoritski cerkvi.