Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Po ponovnem terenskem pregledu je Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu ocenil, da so pritožbe, ki se nanašajo na Košaški Dol in Zgornje Radvanje upravičene. Jožica Trlep: "Denimo v Radvanju so ceste med Pohorsko, Lackovo in Bezjakovo znova začasno označene kot nevarne."

Niso pa upoštevali pritožbe staršev otrok na OŠ Draga Kobala; tu ostajajo pri oceni, da sta cesta XIV.divizije in Jarčeva ulica varni.

Starši pa se sprašujejo, zakaj je prišlo do sprememb, glede na to, da na infrastrukturi teh cest ni bilo nobenih sprememb in po katerih pkriterijih so prej nnevarne šolske poti zdaj varne.

Kot pojasnjujejo, je razlog v smernicah Agencije za varnost prometa, sprejetih pred dvema letoma, po katerih ima več cest status varne šolske poti, tudi tiste, ki nimajo pločnika, imajo pa dovolj široko bankino, "in tudi ceste, kjer niti bankine ni, in otroci hodijo po levi strani cestišča, če je hitrost vožnje tam omejena na 30 kilometrov na uro," pojasnjuje Marjeta Benčina iz Agencije.

Zaradi teh sprememb velja več šolskih poti, ki so bile prej označene za nevarne, zdaj za varne, posledično pa je več kot 300 otrok ostalo brez občinske subvencije za avtobusno vozovnico, predvsem otroci z osnovnih šol Ludvika Pliberška, Draga Kobala, Franca Rozmana Staneta in Kamnica. Nekaj otrok pa bo zaradi upoštevane pritožbe vozovnico znova dobilo brezplačno.