V Dijaškem domu Lizike Jančar Maribor so sredi celovite energetske sanacije - obnavljajo kotlovnico, okna, vrata, streho in fasado. Dijaki in dijakinje v njem kljub temu že stanujejo, v začetku oktobra pa se jim bodo pridružili tudi študentje.

Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik


Že med počitnicami so obnovili tudi sobe, tako da so prvega septembra pričakale dijake in dijakinje sveže in obnovljene. »Naš dom je do zdaj imel večinoma troposteljne sobe, naši dijaki pa si želijo dvo- oziroma enoposteljne sobe. Zato smo se odločili, da gremo na dvoposteljne sobe in vse sobe, ki smo jih obnovili, so takšne,« pravi ravnateljica doma Bojana Pešuh Marušič.

Prenova bo stala 1,6 milijona evrov in jo izvajajo v javno-zasebnem partnerstvu. Polovico sredstev bo prispevala družba Petrol, del Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, preostalo pa bo iz kohezijskih sredstev.
»Naša stavba je stara 42 let in je bila potrebna celovite prenove. Del fasade je že narejen in ima zelo lepo podobo.« Dijakom nudijo poleg bivanja tudi prehrano in pa petnajst različnih interesnih dejavnosti, tako športnih kot kulturnih. »V lanskem šolskem letu smo za dijake preuredili fitness, poleg tega je posebnost našega doma retro soba, kjer se odvijajo manjši kulturni dogodki,« še dodaja ravnateljica.

Pred časom so obnovili tudi trim kabinet, kjer je mogoče igrati namizni tenis, na zunanjih igriščih pa lahko igrajo še odbojko, košarko in nogomet.