Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Mariborska občina bo kupila dobrih 1100 novih svetilk, medtem ko celostno obnovo dotrajane javne razsvetljave načrtuje do konca leta 2023.

Mariborska občina je ponovila postopek javnega naročila za nakup 1120 novih, varčnejših svetilk. Okvirna vrednost naložbe je skoraj 170 tisoč evrov. Z novimi svetilkami pa celovita obnova zastarele mestne javne razsvetljave še zdaleč ne bo končana. Kot pravi Andraž Mlaker iz občinskega Urada za komunalo, promet in prostor, jo želijo urediti v dveh letih: »Za preostali del javne razsvetljave se bo izvedlo javno naročilo z objavo na portalu Evropske unije. Naš terminski in finančni plan predvidevata sukcesivno dobavo in montažo svetilk javne razsvetljave do konca leta 2023, vključno z ureditvijo prižigališč in kandelabri, pri čemer ima občina za projekt predvidenih tri milijone evrov sredstev.« V tem času bo tako treba zamenjati še okoli 10 tisoč svetilk.

Po posodobitvi, ki jo bo občina financirala sama, bodo prihranki občutni, dodaja Mlaker: »Dejansko bo to prineslo bistveno večjo energetsko učinkovitost. Ocenjujemo, da bo se bo poraba električne energije glede na trenutno stanje znižala za več kot petdeset odstotkov.« Ob tem bo svetlobno onesnaževanje okolja manjše, osvetljenost cestišč in pločnikov pa boljša.